Συνάντηση με τον  ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε είχε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε  τη συνάντηση «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική», επισημαίνοντας τη «μεγάλη πολιτική εμπειρία» του ειδικού συμβούλου και την «πολύ καλή αίσθηση» που έχει για τη διεθνή πραγματικότητα.

«Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις που είναι πολύ γνωστές, σταθερές και καθαρές, και συμφωνήσαμε να έχουμε συνεργασία. Θα περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: 

«Για την Ελλάδα η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες. Αφού αυτό θα είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης: που πρέπει να γίνει αποδεκτή δημοκρατικά από τον ίδιο το λαό και να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Έλληνες Κυπρίους, αλλά για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Άιντε ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετική η συνάντησή» του με τον κ. Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, αναπτύσσονται κάποιες πολύ εποικοδομητικές ιδέες για να προχωρήσουμε, επιχειρώντας να δημιουργήσουν νέο δυναμισμό στο πολύ μακροχρόνιο πρόβλημα». Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ καλό» το ξεκίνημα της προσπάθειάς του και «θετική» την υποδοχή από τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις. 

«Γνωρίζουμε πως τα δύσκολα θέματα βρίσκονται μπροστά μας. Τώρα οδεύουμε προς τις ουσιώδες δομημένες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και είμαι ευτυχείς που η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες» τόνισε.