current views are: 1

25 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:14

Αθανασίου: Δράσεις για την επιτάγχυνση απονομής δικαιοσύνης

Στα μέτρα που προώθησε το υπουργείο για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου.

Δημοσίευση 19:14’
αρθρο-newpost

Στα μέτρα που προώθησε το υπουργείο για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στα μέτρα που προώθησε το υπουργείο για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ τόνισε την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης σε εύλογο χρονικό διάστημα, που συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς επηρεάζει – όπως είπε – θετικά το επενδυτικό περιβάλλον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αναφορά στη «μεγάλη αλλαγή» στον χώρο της πολιτικής δίκης, η οποία επέρχεται με την επικείμενη εισαγωγή νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που καταρτίστηκε από ειδική επιτροπή αναφέροντας: 

«Βασικός στόχος της νέας δικονομικής νομοθεσίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου δικαιοδοτικού συστήματος, που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων για παροχή έννομης προστασίας μέσα σε εύλογο χρόνο και με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο».

Τόνισε εξάλλου πως οι σύγχρονοι μέθοδοι εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, «δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα ευεργετικά τους αποτελέσματα», αφού «η παράδοση της αντιδικίας στην χώρα μας διατηρεί τις βαθιές της ρίζες». 

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «μελετά την καθιέρωση συστημάτων ειδικής υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε ομάδες υποθέσεων που παρουσιάζουν σήμερα τα κατάλληλα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά για την υπαγωγή τους σε εναλλακτικές μορφές επίλυσης (λ.χ. υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οικογενειακές υποθέσεις κ.α.)».

Παράλληλα,αναφέρθηκε και στις συγχωνεύσεις των ειρηνοδικείων και τη μεταφορά υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας από τα πρωτοδικεία  μετά το σχέδιο ο συνολικός αριθμός τους μειώθηκε δραστικά από 301 σε 154.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, συντονιστής ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος,ενώ συμμετείχαν σε συζήτηση για την αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης οι κ.κ.Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Ιωάννης Γράβαρης, σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Βασίλειος Μπάσης πρόεδρος Εφετών και Α’ αναπληρωτής αντιπρόεδρος στη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κ.ά.


σχετικα αρθρα