Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τον Οκτώβριο ως κρισιμότατο μήνα για τις πολιτικές εξελίξεις. Η τρόικα θα φτάσει στη χώρα μας στις 30 Σεπτεμβρίου, θα αναχωρήσει και θα επανέλθει περίπου στις 15 Οκτωβρίου και αφού ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου) και μετά στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου), όπου η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα της ατζέντας. 

Η οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου. Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία- εικάζεται ότι θα κυμανθεί από 72 έως 100. Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ- Σαμαρά, κατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση (30%) του ΕΦΚ  στο πετρέλαιο θέρμανσης.  

Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην διαρκέσουν πολύ, ώστε να προχωρήσει στον σχεδιασμό των φοροελαφρύνσεων με τον προϋπολογισμό και στην υλοποίηση των εξαγγελιών που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ. 

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι απλά. Η τρόικα (στην τηλεδιάσκεψη) εμφανίστηκε να επιμένει σε καυτά θέματα, όπως τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ταυτοχρόνως η Άνγκελα Μέρκελ- το έχουμε ξαναπεί, άκουσε με προσοχή τον Πρωθυπουργό, χωρίς να δείξει αν συμφωνεί ή διαφωνεί.  

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι ο Α. Σαμαράς έχει πάρει τις αποφάσεις του. Θα προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις και (προχωρώντας) ελπίζει ότι θα ακούσει τα «ναι» που χρειάζονται, από αυτούς που έχουν λόγο. Αυτή τη στιγμή- λένε οι συνομιλητές του, πιστεύει ότι οι εταίροι και δανειστές θα πειστούν και δεν θα δημιουργήσουν προσκόμματα. Δεν το έχει και δεμένο όμως… Έχει όμως αποφασίσει να προχωρήσει, χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη η συναίνεσή τους. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθούν και οι 180 που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση όμως που οι εταίροι αρνηθούν να κατανοήσουν το κλίμα που υπάρχει στη χώρα, οι εκλογές φαντάζουν ως μονόδρομος.