Οι δημοσκοπήσεις και οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές έφεραν τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. 

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων άρθρο του Bloomberg σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία και τη συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Μόνο με τη βοήθεια της καγκελαρίου θα μπορέσει ο Αντώνης Σαμαράς να αποφύγει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμπάθεια και τη στήριξη της Καγκελαρίου για έξοδο της Ελλάδας από τα σκληρά προγράμματα διάσωσης, τότε μπορεί να είναι ικανός να βρει αρκετούς συμμάχους που θα τον βοηθήσουν να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές για  άλλους 18 μήνες», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας τονίζει μάλιστα πως «ο Σαμαράς ελπίζει πως αν η Τρόικα δεν είναι τόσο δεδομένη στην Ελλάδα, θα είναι ικανός να έχει πάρει με το μέρος του κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές και αντιμνημονιακές δυνάμεις ενόψει της εκλογής του ΠτΔ. Παρόλα αυτά τα νούμερα δεν είναι εύκολα».

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει το Bloomberg, πως ο Σαμαράς είπε στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της και να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη η Μέρκελ εξήρε τις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς, αλλά δεν δεσμεύτηκε για πρόωρη έξοδο.

Όπως αναφέρει ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής ελληνικής σπουδών στο London School of Economics «υπάρχει πρόοδος και αποφασιστικότητα σε κάποια σημεία, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, αλλά σε άλλα σημεία το μομέντουμ είναι προβληματικό. Η Ελλάδα θα χαλάρωνε με τη συνεχιζόμενη εξωτερική βοήθεια, αλλά ο Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι η χώρα του μπορεί να απελευθερωθεί από την Τρόικα, με την προοπτική των πιθανών εκλογών την άνοιξη του 2015».