current views are: 3

26 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:46

Βρυξέλλες: Και νέες περικοπές μισθών ζητάει η τρόικα

Οι τροικανοί επιστρέφουν δριμύτεροι και όπως αφήνουν να διαρρεύσει δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία αλλαγή στους στόχους και στο πρόγραμμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. 

Δημοσίευση 11:46’
αρθρο-newpost

Οι τροικανοί επιστρέφουν δριμύτεροι και όπως αφήνουν να διαρρεύσει δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία αλλαγή στους στόχους και στο πρόγραμμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. 

Οι τροικανοί επιστρέφουν δριμύτεροι και όπως αφήνουν να διαρρεύσει δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία αλλαγή στους στόχους και στο πρόγραμμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. 

Επίσης σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για έναν ακόμη χρόνο. 

Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει την Τρίτη και το πρόγραμμα θα αφορά στον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Σε δεύτερη φάση η διαπραγμάτευση θα αφορά στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του προγράμματος. 

Κύκλοι των Βρυξελλών επεσήμαναν πως η διαπραγμάτευση αυτή θα κρατήσει αρκετά με δεδομένο ότι από τη μια την πρόθεση της κυβέρνησης να απεμπλακεί από την τρόικα και από την άλλη τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, ωστόσο δεν παύουν να υπενθυμίζουν πως το κενό έχει υπολογιστεί στα 12 δισ. ευρώ. 

Τα θέματα που για την τρόικα πρέπει να κλείσουν άμεσα είναι τα κόκκινα δάνεια, τα χρέη των επιχειρήσεων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ο εξορθολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και το θέμα των ομαδικών απολύσεων

Η τρόικα θα εξετάσει δύο επιπλέον ζητήματα. Ποια μορφή επιτήρησης θα επιβηληθεί στη χώρα από το 2015 αφού θεωρητικά το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2014 αλλά και το ενδεχόμενο μιας νέας χρηματοδότησης. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας για να καταφέρει η κυβέρνηση να μην λάβει πρόσθετα χρήματα θα πρέπει να δανειστεί με αξιοπρεπή επιτόκια, κάτι το οποίο δεν θεωρείται δεδομένο

Τέλος για τις φοροελαφρύνσεις οι Βρυξέλλες τις αποδέχονται μόνο εαν εξασφαλίζεται ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ενώ κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρονται και σε ζητήματα που άπτονται της λαθρεμπορίας καυσίμων και του εντοπισμού των πραγματικών αιτιών της υπό-απόδοσης συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων.


σχετικα αρθρα