Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στο κέντρο του πολιτικού γηπέδου θέλει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που αναμένονται τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην πολιτική σκηνή της χώρας στους επόμενους μήνες. 

Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις αυτές θα κρίνουν και τη βιωσιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης, στόχος είναι να καταδειχθεί στην κοινωνία ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική για τη χώρα και σε συνδυασμό με τα θετικά νέα που θα υπάρξουν στην οικονομία, να γίνει δυνατή η αντιστροφή του κλίματος που επιθυμούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα κυβερνητικά στελέχη έχουν εξαπολύσει πυρ ομαδόν με κατεύθυνση προς την Κουμουνδούρου για μια σειρά μικρών και μεγάλων θεμάτων. Βεβαίως, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, «τα πολιτικά βέλη που εκτοξεύουμε, μας τα προμηθεύει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, έλεγε, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βατικανό, με την οποία η Κουμουνδούρου ήθελε να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρχικές εντυπώσεις άλλαξαν, προκαλώντας μειδιάματα, όταν ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας έκανε λόγο για ιδιωτικού χαρακτήρα συνάντηση, καθώς όπως διευκρίνισε ο Πάπας Φραγκίσκος συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αυστριακό κομμουνιστή Βάλτερ Μπάγερ ως ανθρώπους που ασχολούνται με θέματα «ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα».

Τέτοιες κινήσεις, λένε στην κυβέρνηση, που δεν συνάδουν με την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνονται στην προσπάθεια για κατάληψη της εξουσίας θα αναδεικνύονται καθημερινά. Τελευταία τέτοια περίπτωση, η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη συνδικαλιστική ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε σε έντονα δηκτικό ύφος από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη η οποία ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε σήμερα το “όραμά” του για την ΕΥΠ. Επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που συστηματικά αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Υπηρεσίας, υποσχόμενος ότι θα την… εκδημοκρατίσει! Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε τον αντιεξουσιαστικό ΣΥΡΙΖΑ να καθοδηγεί την ΕΥΠ μεταξύ των κουκουλοφόρων. Ευτυχώς, αυτό είναι ένα… αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν θα δούμε ποτέ!».

Τροφή στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και οι διαφορετικές θέσεις που εκφράζουν καθημερινά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιάννης Τόλιος (μέλος της οικονομικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Βούτσης (Γραμματέας Κ.Ο.), βρέθηκαν στο στόχαστρο της Λεωφόρου Συγγρού, ο πρώτος γιατί τάχθηκε υπέρ μιας στάσης πληρωμών σε περίπτωση που διαφωνήσουν οι εταίροι «στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», ο δεύτερος επειδή σε δηλώσεις του επανέφερε το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι όχι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνοι που έχουν φύγει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχουν κατευθυνθεί προς την αξιωματική αντιπολίτευσης για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους ή να τιμωρήσουν. Ο επαναπατρισμός των συγκεκριμένων ψηφοφόρων δίνει και τη λύση και στο δημοσκοπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με την παγίωση της διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.