Νέο αυστηρό μήνυμα στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Αθήνα λίγο πριν από τις νέες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

«Θέση μας είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρέπει και δεν θα αλλάξουν» δήλωσε σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, ευρωπαίος αξιωματούχος, συνεχίζοντας τα αρνητικά μηνύματα προς τη χώρα μας.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος. Οποιαδήποτε χαλάρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε δημοσιονομικό επίπεδο, υπογράμμισε, θα έστελνε μήνυμα στις αγορές αλλά και στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλαιές της συνήθειες, τη στιγμή που φτάνει στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετηθήκαν πρόσφατα, αλλά η πρόσβαση στις αγορές παραμένει εύθραυστη.
 
Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με ασφάλεια, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία, πρόσθεσε.
 
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους επενδυτές υιοθετώντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απομένουν και ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και για υγιή δημόσια οικονομικά μετά το πρόγραμμα.
 
Σημείωσε ακόμα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015 θα διευκρινιστούν τον Νοέμβριο, όταν θα γνωρίζουμε τη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014.

Τέλος, διαμήνυσε ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση θα πρέπει να δούμε πραγματική πρόοδο σε μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων.