current views are: 1

26 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση20:24

Reuters: Πολιτικό ρίσκο η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Ως πολιτικό ρίσκο χαρακτηρίζει τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το Μνημόνιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

 

Δημοσίευση 20:24’
αρθρο-newpost

Ως πολιτικό ρίσκο χαρακτηρίζει τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το Μνημόνιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

 

Ως πολιτικό ρίσκο χαρακτηρίζει τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το Μνημόνιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Τέσσερα χρόνια μετά από μία άτσαλη κάθοδο σε έκτακτη χρηματοδότηση για να αποφύγει τη χρεοκοπία, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να “τραβήξει την πρίζα” ενός ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της» σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας:

«Υπό την αυξανόμενη πίεση από τους αντιμνημονιακούς αριστεριστές, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χρειάζεται απεγνωσμένα ένα νέο αφήγημα για να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών στις κρίσιμη προεδρική εκλογή του επόμενου έτους και να συσπειρώσει τους Έλληνες που έχουν απηυδήσει από τα τέσσερα χρόνια λιτότητας». 

Τονίζεται από τους συντάκτες ότι «είναι ένα στοίχημα με υψηλό διακύβευμα για την ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους. Μια αποτυχία του Σαμαρά να εκλέξει τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα πυροδοτήσει νέες εκλογές στις οποίες οι αντι-μνημονιακοί του αντίπαλοι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσουν». 

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά γνωστοποίησε δημοσίως ότι η Αθήνα ευελπιστεί να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης, ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή του.

«Δεν παρείχε λεπτομέρειες, αλλά η Αθήνα εκτιμά ότι το να θέσει τέλος στο αποδοκιμασμένο πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή που χρειάζεται στο πολιτικό παιχνίδι, με την λήξη της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο να προσφέρει μια λογική στιγμή για να εξέλθει και από τη στήριξη του ΔΝΤ επίσης» αναφέρεται.

«Είναι απόλυτα λογικό πολιτικά 100%. Το ΔΝΤ δεν πιέζει να αποχωρήσει, η κυβέρνηση πιέζει προς αυτό» αναφέρει στο Reuters, πηγή με γνώστη των συνομιλιών.

Για να επιτευχθεί αυτό, κατά πάσα πιθανότητα θα καταστεί απαραίτητο για την Αθήνα να σημειώσει ραγδαίες επιτυχίες σε πολλά μέτωπα – ένα γρήγορο τέλος στην τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, την εξασφάλιση της ελάφρυνσης χρέους και την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων για να προχωρήσει, σημειώνει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, η απόρριψη ποσού άνω των 12 δισ. ευρώ σε δάνεια από το ΔΝΤ και η εξεύρεση δικών της πόρων χρηματοδότησης, μόλις δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, παραμένει «ένα επικίνδυνο στοίχημα». 

Η ίδια πηγή προσθέτει:

«Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει αυτή την αξιολόγηση με τις ευλογίες της τρόικας, που να λέει “μπράβο, καταφέρατε πολλά” μπορεί να επιτύχει ελάφρυνση χρέους και μια συμφωνία με την Ε.Ε., μετά οι αγορές μπορεί να πουν, “αυτό είναι καλό” και να αντλήσει 10 δις. ευρώ κατά το επόμενο έτος». 

«Είναι ένα πιθανό χρηματοδοτικό σενάριο αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για μια χώρα με αναδυόμενη πρόσβαση στις αγορές» προσθέτει. 

Το δημοσίευμα καταλήγει κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς και στα δεδομένα για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.


σχετικα αρθρα