Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Μήνυμα πανστρατιάς, ενότητας και συσπείρωσης θα απευθύνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς από το ίδιο βήμα που το Μάιο του 1979, στο πρώτο Συνέδριο του κόμματος, ο ιδρυτής της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσίασε τις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ.  

"Σκοπός μας είναι το άνοιγμα στην κοινωνία για τη Νέα Ελλάδα", θα πει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, κατά την κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Επιτρόπων της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ στην αίθουσα «Θεοδώρα» του ιστορικού Athos Palace της Χαλκιδικής, με την οποία θα ξεκινήσουν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. 

"Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συζητούμε, συνθέτουμε και ενώνουμε δυνάμεις. Είναι εθνική ανάγκη να κρατήσουμε τη ΝΔ ισχυρή, ως δύναμη εθνικής ευθύνης και προσφοράς και αυτή είναι η ώρα για τον καθοριστικό αγώνα που θα κρίνει την προσφορά αυτής της παράταξης", αναμένεται να τονίσει ο κ. Σαμαράς με το βλέμμα στραμμένο και στη συσπείρωση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων γύρω από το κόμμα του ενόψει και της επικείμενης εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τα στελέχη της Συγγρού πάντως, οι εκδηλώσεις θα αποτελέσουν την αφετηρία για ανασυγκρότηση και διεύρυνση της παράταξης, με την ανοικτή πρόσκληση να αφορά όλους όσοι είχαν και έχουν ως σημείο αναφοράς στη ζωή τους τη Νέα Δημοκρατία και έχουν απομακρυνθεί ή έχουν πάει σε άλλους χώρους ενδεχομένως και λόγω κάποιων λαθών του κόμματος.  

Ιδεολογικά η πρόσκληση αυτή απευθύνεται, όπως διευκρίνιζαν τα γαλάζια στελέχη «από την παραδοσιακή δεξιά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο». Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει και το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία στην μετά μνημόνιο εποχή. Το "μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξει μετεξέλιξη της ΝΔ από ένα παραδοσιακό κόμμα σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό", έλεγε γαλάζιο στέλεχος τονίζοντας ότι θα μπορεί οποίος το επιθυμεί να καταθέτει και προτάσεις για το μέλλον της παράταξης. 

Ο κ. Σαμαράς έφθασε στο Athos Palace αργά χθες το απόγευμα μαζί με τη σύζυγο του Γεωργία. Εκεί τον περίμενε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμικός, ο οποίος τον ξενάγησε στην έκθεση με τις ιστορικές φωτογραφίες από την πορεία της παράταξης. Αμέσως μετά αφού χαιρέτησε τους φίλους και τα στελέχη του κόμματος που βρίσκονταν στο χώρο, κατέβηκαν όλοι μαζί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου ακολούθησε χαλαρό δείπνο. 

Νωρίτερα είχαν αρχίσει να φθάνουν μαζικά στο Athos Palace, ιστορικά αλλά και νέα κορυφαία στελέχη, από όλη την Ελλάδα, βουλευτές και υπουργοί, που είχαν την ευκαιρία να τα πουν μεταξύ τους, ενώ στην σημερινή εκδήλωση το παρόν αναμένεται να δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.