current views are: 1

27 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:57

Ούτε στην Κουμούνδουρου δεν περίμεναν την ταχύτητα φθοράς της κυβέρνησης

Η ταχύτητα με την οποία φθείρεται η κυβέρνηση, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί και από τα πλέον αισιόδοξα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημοσίευση 05:57’
αρθρο-newpost

Η ταχύτητα με την οποία φθείρεται η κυβέρνηση, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί και από τα πλέον αισιόδοξα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Η ταχύτητα με την οποία φθείρεται η κυβέρνηση, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί και από τα πλέον αισιόδοξα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι έχουν καλές σχέσεις με την Ιστορία, επιμένουν ότι το μόνο ιστορικό αντίστοιχο που έχει καταγραφεί είναι “εκείνο της εποχής Γ. Ράλλη όταν η τότε κυβέρνηση είχε καταρρεύσει πριν από τις εκλογές”. 

Αν και οι ιστορικοί παραλληλισμοί δεν προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων, στελέχη της Κουμουνδούρου αποφεύγοντας την εύκολη προσέγγιση της πραγματικότητας, προβαίνουν σε μια σειρά διαπιστώσεων με τις οποίες επιχειρούν να εξηγήσουν …τα ευκόλως ευνοούμενα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ραγδαία πτώση της εικόνας της κυβέρνησης άρχισε από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο καλοκαίρι πέτυχε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, τοποθετώντας στο πολιτικό επίπεδο τη “μικρή” ΔΕΗ και τους αιγιαλούς, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό την εαρινή επίθεση του κόμματος κατά της κυβέρνησης. Και έπειτα ήλθε το μπλοκάρισμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να βρει τους 180 πρόθυμους για την εκλογή ΠτΔ απο την παρούσα Βουλή. 

“Τότε άλλαξε το κλίμα” συμφωνούν άπαντες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού η κυβέρνηση βρέθηκε εγκλωβισμένη μεταξύ κοινωνίας και Βουλής. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη και η εικόνα που εξέπεμψε ο Α. Σαμαράς από τη ΔΕΘ έδωσε τη “χαριστική βολή.” Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν με νόημα “ακόμα και χωρίς τον ΕΝΦΙΑ, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέτρησε αρνητικά γι αυτόν στην κοινωνία”. Και έπειτα ήλθε η τρομολαγνεία με το bank-run, η αποτυχία του Βερολίνου, η “περίεργη” παραίτηση του έλληνα πρέσβυ στο Βερολίνο… 

Η εικόνα της κατάρρευσης σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, θα “βαίνει κλιμακούμενη”, όσο η κυβέρνηση θα βρίσκεται εγκλωβισμένη “στις παγίδες που έστησε για τους πολιτικούς της αντιπάλους”, όπως η προσπάθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να “θολώσει τα νερά”, με τη δήλωσή του ότι “ΠτΔ μπορεί να είναι και μη πολιτικό πρόσωπο”. Δηλαδή αναρωτιούνται στο ΣΥΡΙΖΑ ” θα βρεθεί πρόσωπο που δεν θα συνεκτιμήσει την πολιτική κατάσταση και θα αθωώσει την κυβέρνηση” επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ” δεν υπάρχει δρόμος σωτηρίας για τον Α. Σαμαρά”. 

Με τις δημοσκοπήσεις να παγιώνουν τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε εύρος που κυμαίνεται από 5 έως και 10 μονάδες, την δυναμική του κόμματος να ακολουθεί ανοδικές τάσεις, και οι πρόωρες εκλογές να βρίσκονται όλο και πιο κοντά, οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα δεν «πετούν στα σύννεφα». Όπως λένε σε συνομιλητές τους “γνωρίζουμε τις δυσκολίες, δεν επαναπαυόμαστε, δουλεύουμε εντατικά ” και όταν τους ρωτάει κάποιος αν έχουν αρχίσει να μοιράζουν υπουργεία τότε “του κόβουμε και την … καλημέρα”, εννοώντας σαφώς ότι ” έχουμε διδαχθεί πολλά από την πρόσφατη Ιστορία…”


σχετικα αρθρα