«Ήμουν κι εγώ παρών στο προσυνέδριο της παράταξης πριν από 40 χρόνια,  ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του για τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας

«Συμμαχητής ο Κώστας Καραμανλής, ήμασταν μαζί τότε. Τώρα ήμαστε αλλαγμένοι στην όψη, αλλά έχουμε το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για τρία πράγματα: την πατρίδα μας, τη δημοκρατία, την παράταξή μας. Και είμαστε περήφανοι για το ρόλο που έπαιξε και παίζει αυτή η παράταξη», πρόσθεσε.

«Η εθνική ενότητα είναι υποχρέωση όλων σε μια δημοκρατία, αλλά είναι κύριο και πρωταρχικό καθήκων εκείνων που δικαιώθηκαν για τις επιλογές τους. Αυτοί πρέπει να δώσουν το χέρι και σε εκείνους που κάποτε έβλαψαν τον τόπο», πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν το μήνυμα από το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, μήνυμα συμφιλίωσης αλλά με το βλέμμα εμπρός», τόνισε καταλήγοντας πως «αυτή είναι η ταυτότητα της παράταξής μας».

Αφού μνημόνευσε έναν προς έναν όλους τους προκατόχους του στην προεδρία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στον «αγωνιστή της παράταξης, Παύλο Μπακογιάννη, από τη δολοφονία του οποίου συμπληρώθηκαν 25 χρόνια».

Όλοι υποκλίνονται στον εθνάρχη

Αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, τόνισε πως «για αυτό όλοι υποκλίνονται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όμως μην ξεχνάτε ότι για όλα αυτά είχε δεχτεί πόλεμο. Αλλά ο Καραμανλής έμεινε ακλόνητος στην πορεία του. Και εμείς στη ΝΔ είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την κληρονομιά αυτή που άφησε στην πατρίδα μας».

Αιχμές άφησε για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ακόμα και όταν επικράτησε ο λαϊκισμός, η παράταξη προειδοποιούσε. Όταν η χώρα ζούσε με δανεικά, εμείς λέγαμε ότι δεν είναι λαϊκή πολιτική αυτό. Όλοι τώρα ξέρουμε πόσο ακριβά πληρώσαμε εκείνες τις επιλογές».

Και έστρεψε τα βέλη του προς το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σήμερα το να υπονομεύεις τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνο». Και πρόσθεσε: «τα αντιφατικά γραπτά τους τους προδίδουν. Η κακή ηθοποιία στην πολιτική πληρώνεται».

Κάναμε λάθη... «λεφτά υπάρχουν» δεν είπαμε ποτέ

Επιχειρώντας μια αυτοκριτική ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη και παραλείψεις «αλλά "λεφτά υπάρχουν" εμείς δεν είπαμε ποτέ».

«Η επιστροφή στο "λεφτά υπάρχουν" τρομάζουν... πώς να το κάνουμε. Η επιστροφή στο "τζάμπα όλα τρομάζει... πώς να το κάνουμε. Παροχές που θα μας αναγκάσουν να στραφούμε σε δανεικά τρομάζουν... πώς να το κάνουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ. «Παίζουν με πράγματα πιο μεγάλα από το μπόϊ τους. Πόσο εύκολο είναι να βρίζει κανείς από το να είναι υπεύθυνος και σοβαρός», κατέληξε.

Εξουδετέρωσα την απειλή

Ο Αντώνης Σαμαράς θύμισε τις αντιρρήσεις της ΝΔ, ως αντιπολίτευση, στο πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου τονίζοντας: «Δικαιωθήκαμε. Κι όταν ανέλαβα τη χώρα μου είπαν "Πρόσεχε. Κρατάς μια χειροβομβίδα στα χέρια σου". Αυτή τη χειροβομβίδα που απειλούσε τη χώρα την εξουδετέρωσα. Δεν την άφησα να εκραγεί»

Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους

«Η παράταξή μας δεν διαιρεί, ενώνει. Δεν μονοπωλούμε την δημοκρατία, όπως έκαναν κάποιοι στο παρελθόν», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους για το καλό του τόπου. Αλλά η παράταξη που φέρνει λιγότερο κράτος, λιγότερα ελλείμματα, η παράταξη προόδου της χώρας και για λογαριασμού όλου του λαού και όχι μόνο των κομματικών εκλεκτών και των αδίστακτων συντεχνιών, εμείς είμαστε».

Και κάλεσε όλους «κι αυτούς που πάντα ήταν μαζί μας, κι εκείνους που κάποια στιγμή έφυγαν από κοντά μας κι εκείνους που ποτέ δεν ήταν με εμάς αλλά βλέπουν την πορεία μας».

Και κατέληξε: «Τις μεγαλύτερες νίκες δεν τις έχουμε δει. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες είναι μπροστά μας και θα τις ζήσουμε όλοι μαζί»