Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Πολιτική σύγκρουσή εντός και εκτός κυβέρνησης στα άκρα φαίνεται ότι φέρνει το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων σε δήμους και περιφέρειες. 

Η αντιπαράθεση που αρχικά ξεκίνησε από τις εκατέρωθεν βολές μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου μάλλον επεκτείνεται και στο υπουργείο Εσωτερικών την ώρα που ρόλο διαιτητή και καταλύτη ως προς την εφαρμογή του μέτρου έχει αναλάβει πλέον ο Άρειος Πάγος. 

Ωστόσο, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αργύρης Ντινόπουλος κράτησε ορισμένες αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη στο θέμα του ελέγχου της μονιμοποίησης υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)

«Εγώ είπα ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δε θα γίνουν απολύσεις και θέλω εργασιακή ειρήνη… Στην κόντρα Μητσοτάκη - Δούρου είμαι με την κυρία Δούρου δηλαδή θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» τόνισε εγείροντας ερωτήματα για τη στάση του. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός διευκρίνισε ότι «Έστειλα την επιστολή στις αποκεντρωμένες αρχές να πράξουν αυτά που πρέπει να πράξουν», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ελεγχθούν οι συμβάσεις» και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση». 

Από την άλλη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να κάνει πάση θυσία πράξη ένα πλήρως μεταρρυθμιστικό πλαίσιο αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου που σε κάθε περίπτωση εμπεριέχουν πολιτικό ρίσκο, και επιμένει πεισματικά στην υλοποίηση των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση. 

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη, σε μία προσπάθεια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης να... πιέσει το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει σαφή θέση επί του ελέγχου των συμβάσεων ακόμα και στους πέντε δήμους που αρνούνται την διαδικασία κοινοποίησε την αναφορά των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τους πέντε δημάρχους που δεν δέχονται τους επανελέγχους των μονιμοποιήσεων, προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο. 

Ο Αργύρης Ντινόπουλος όμως απάντησε σε αυτή την κίνηση με την αμφιλεγόμενη δήλωσή του σχετικά με την κυρία Δούρου. Δήλωση που φέρεται να προκάλεσε μια ενόχληση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και πλέον ο κ. Μητσοτάκης έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις μέσω του Αρείου Πάγου έχοντας αποστείλει τους φακέλους των Δήμων Χαλανδρίου, Λαρίσης, Νίκαιας , Πάτρας και Ζωγράφου, οι οποίοι αρνήθηκαν την «είσοδο» στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. 

Ενδεικτικά, από τους πρώτους ελέγχους προέκυψε ότι δεκάδες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου παρουσιάζουν προβλήματα. Τα περισσότερα αφορούν στον προαπαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας και στη γνησιότητα δικαιολογητικών. 

Μάλιστα σε ορισμένες υπηρεσίες οι περιπτώσεις παρατυπιών στις μετατροπές των συμβάσεων δεν είναι απλά μια και δυο αλλά πολλές περισσότερες. Χαρακτηριστηκότερες αυτών οι εξής περιπτώσεις:

  • Δήμος Ρεθύμνου: Από τον έλεγχο 98 συμβάσεων έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε 68 περιπτώσεις
  • Δήμος Ασπροπύργου: Επί συνόλου 420 συμβάσεων υπάρχουν ενδείξεις για προβλήματα στο 30% αυτών
  • Υπουργείο Πολιτισμού: Εντοπίζονται παρατυπίες σε περισσότερες από 480 νομιμοποιήσεις από το σύνολο των 1.720 φακέλων που εξετάζονται.
  • Δήμος Αθηναίων: Εχουν εντοπιστεί 63  υπάλληλοι με πλαστά πτυχία, εκ των οποίων οι 35 ήδη απολύθηκαν. Για τους υπολοίπους 28 βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ. 

Υπο αυτό το πρίσμα η κόντρα Μητσοτάκη- Δούρου αναδείχτηκε σε δεύτερο επίπεδο ως προσωπική κριτική με τους δύο να ανταλλάσσουν πυρά σε παλαιότερες δηλώσεις του.  «Για ποια νομιμότητα μιλάει όταν αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένο νόμο; Η νομιμότητα δεν είναι α λα καρτ», έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι όταν εκλέγεται κάποιος σε μια θέση ευθύνης θα πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του αξιώματός του. «Δεν μπορεί κάποιος να εκλεγεί σε θέση ευθύνης και να είναι ανεύθυνος», έχει δηλώσει ο υπουργός για την κυριά Δούρου η οποία όμως παραμένει πιστή στη στάση της ενάντια στο μέτρο που κρίνει ως αφορμή για απολύσεις και έχει τοποθετηθεί δημόσια για αυτό τονίζοντας ότι δεν πρέπει να σταλούν τα σχετικά στοιχεία για ελέγχους.