Η δραστηριότητα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και ειδικότερα το πρόγραμμα «Thessaloniki Smart up Innovation Hub», με την ενδυνάμωση 28 νεοφυών επιχειρήσεων παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια. 

Ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΖΚ στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι στηρίζει πρωτοβουλίες όπως η ΑΖΚ. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και πρέπει να ενθαρρύνουμε ως κοινωνία τις νέες προσπάθειες. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις νέες ιδέες πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα σχήματα» τόνισε ο υπουργός. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι με βάση τη μελέτη της ισραηλινής Yozma και άλλων επιτυχών παραδειγμάτων και καλών πρακτικών από το εξωτερικό , υλοποιείται ένα συνολικό σχέδιο για την υποστήριξη του καινοτόμου επιχειρείν. 

«Στόχος μας η δημιουργία ενός «οικοσυστήματος καινοτομίας» με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την προαγωγή της νέας επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Δημήτρης Λακασάς, η στρατηγική του φορέα συνοψίζεται στο τετράπτυχο Ερευνώ-Παράγω-Εξάγω-Καινοτομώ και στηρίζεται στο μοντέλο του «τριπλού έλικα», ως συντονιστή της ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας. Ο κ. Λακασάς πρότεινε στον κ. Δένδια τη λειτουργία στην ΑΖΚ τριών συστάδων επιχειρήσεων που θα αφορούν τους τομείς της αγροδιατροφής, των δομικών υλικών και της ναυσιπλοΐας. 

«Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, έτσι ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία της παραγωγής, της εξωστρέφειας και της ερευνητικής δραστηριότητας», σημείωσε ο κ. Λακασάς και υπογράμμισε πως η συνεργασία με την γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΑΑΝ μπορεί να αυξήσει ως και 40% την αποτελεσματικότητα του τριπλού έλικα, σε συνδυασμό με τις νέες μορφές χρηματοδότησης και την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση νέων εργαλείων.