Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Επιστροφή στα βάσανα για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που βρίσκεται ακόμη στην Νέα Υόρκη και γυρίζει στην Αθήνα την Δευτέρα το μεσημέρι. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προτού αρχίσει επισήμως η αξιολόγηση της τρόικας προκειμένου από κοινού να αποφασιστούν τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης. 

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος θέλει να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για τις διεθνείς επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη με οικονομικούς παράγοντες στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και να του μεταφέρει το κλίμα που εισέπραξε για την ελληνική οικονομία. 

Το πρωθυπουργικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση των δύο να γίνει την Δευτέρα, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το τζετ λανγκ του κ. Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί ότι στην παρούσα φάση με την έλευση της τρόικας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο κυρίαρχα θέματα. Το δημοσιονομικό κενό, και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ως προς το δημοσιονομικό κενό, η ελληνική κυβέρνηση το υπολογίζει γύρω στα 1,2 δις, όμως είναι πεπεισμένη πως η τρόικα θα εμφανίσει πολύ πιο υψηλά νούμερα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να πρέπει να υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή του προγράμματος. Σε ό,τι δε αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να συμφωνηθούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες και να μπουν άμεσα σε εφαρμογή. 

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατανοεί ότι πρέπει να ασχοληθεί λίγο και με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Η σύγκρουση με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και η παραίτηση-απόλυση του Φίλιππου Σαχινίδη δεν αποτελούν καθόλου καλά δείγματα για τις μετέπειτα εξελίξεις. Επίσης η νέα παρέμβαση του Θάνου Μωραΐτη και ο υπαινιγμός του ότι στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης μπορεί να τεθεί και θέμα ηγεσίας δεν είναι καλά σημάδια για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεννοηθεί τουλάχιστον με τον πρωθυπουργό για το πώς θα χειριστούν από εδώ και στο εξής το ζήτημα της Προεδρικής εκλογής μετά τις φωτιές που άναψε ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι μπορεί να προταθεί μη πολιτικό πρόσωπο.