Οι περισσότεροι ποντάρουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών εξαιτίας της Προεδρικής εκλογής. Πέρα από τη σωτηρία της χώρας, τα διλήμματα, την διαπραγμάτευση και την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ένα σύννεφο πλανάται πάνω από τη Βουλή.  

Η συντριπτική πλειοψηφία των 300 βλέπει πλέον ξεκάθαρα ότι ο πολιτικός χρόνος στενεύει και ότι τα περιθώρια επανεκλογής λιγοστεύουν. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στα συγκυβερνόντα κόμματα, για διαφορετικούς φυσικά λόγους το καθένα. Οι βουλευτές της ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι στην περίπτωση που δεν θα είναι πρώτο κόμμα, γεγονός που θα τους στερήσει το μπόνους των 50 εδρών, ωστόσο αυτό οξύνει από τώρα τις αντιθέσεις ειδικά σε εκείνους που κατεβαίνουν στην ίδια περιφέρεια. Άλλωστε, το πάθημα του ΠΑΣΟΚ που έχασε 130 μέσα σε 2 χρόνια, τους γεννά φόβους, ανησυχίες και ενδεχομένως βεβαιότητες. Στην Χαριλάου Τρικούπη από την άλλη, το παιχνίδι έχει ήδη ανοίξει στους λεγόμενους πρωτοκλασάτους και στο γενικό ξεκαθάρισμα που θα προκαλέσουν οι εξελίξεις. Στη β΄ Αθηνών θα πέσουν κορμιά σε μια ενδεχόμενη κάθοδο των Φώφη Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέδρου και την ισχυρή παρουσία εκεί του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  

Πολύ προβληματική είναι η κατάσταση και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα που ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει σοβαρές δομές και παραταξιακή συνείδηση. Το πρόβλημα της κατανομής των εδρών σε τυχαίες περιφέρειες, κάνει πολλούς νέους βουλευτές να έχουν χάσει τον ύπνο τους, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσουν πόσους σταυρούς χρειάζονται για να εκλεγούν.  

Στο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα χώρος υπάρχει, ωστόσο και εκεί ο εσωκομματικός ανταγωνισμός είναι μεγάλος μιας και στις  παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, αναπτύσσονται άλλες που θέλουν να μπουν στα πράγματα. 

Ο παράγοντας ανεξάρτητοι βουλευτές 

Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και όχι τυχαία είναι οι ανεξάρτητοι. Εικοσιτέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι με ξεχωριστές πολιτικές καταβολές αλλά με ένα κοινό στοιχείο: Όλοι ανεξαιρέτως πασχίζουν για την προσωπική τους επιβίωση. Και αυτό γιατί όντας πολιτικά άστεγοι, προσπαθούν να παίξουν όσα χαρτιά έχουν προκειμένου να μη μείνουν έξω από την επόμενη βουλή ή τουλάχιστον να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Αν κάνει κανείς τον κόπο και συζητήσει με κάποιον ανεξάρτητο αυτές τις μέρες, θα ακούσει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: ότι δεν τον ενδιαφέρει «να πάει ακόμα και σπίτι του» και ότι θα πράξει ανάλογα με αυτό που του επιβάλει η προσωπική του πορεία και συνείδηση. Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Όσοι από τους ανεξάρτητους έχουν κάνει κάποια μορφή συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιζητούν την άμεση προκήρυξη εκλογών για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και θα είναι στα ψηφοδέλτια. Άλλοι προσπαθούν να μαζέψουν κόσμο, να φτιάξουν κινήσεις και να διαπραγματευτούν καλύτερα τον εαυτό σε ευρύτερες συμμαχίες. Όλοι όμως στηρίζουν πολλά στην προεδρική εκλογή, αφού η ονομαστική τους ψήφος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την προκήρυξη εκλογών... 

Αυτό το προσωπικό στοιχείο ίσως να μην έχει υπολογιστεί σωστά από τα επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Π.Τ