current views are: 3

28 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:27

Η τριγωνική ενεργειακή σχέση «Λευκωσίας – Καϊρου – Τελ Αβίβ»

Η στρατηγική προσέγγιση Λευκωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να σφυρηλατείται με αργά αλλά σταθερά βήματα, όπως αποδεικνύεται από τα όσα έλαβαν χώρα την εβδομάδα που πέρασε.

Δημοσίευση 09:27’
αρθρο-newpost

Η στρατηγική προσέγγιση Λευκωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να σφυρηλατείται με αργά αλλά σταθερά βήματα, όπως αποδεικνύεται από τα όσα έλαβαν χώρα την εβδομάδα που πέρασε.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η στρατηγική προσέγγιση Λευκωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να σφυρηλατείται με αργά αλλά σταθερά βήματα, όπως αποδεικνύεται από τα όσα έλαβαν χώρα την εβδομάδα που πέρασε. Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, η οποία βρέθηκε σύσσωμη στην αμερικανική πόλη, είχε συνεχείς επαφές, σε πολλαπλά επίπεδα με την αμερικανική ηγεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κινητικότητα στον τομέα αυτό δεν επηρεάζεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κάτι που όπως σχολιάζουν ενημερωμένες πηγές γίνεται σε απόλυτη συνεννόηση της Λευκωσίας με την Ουάσινγκτον. Πριν από λίγα 24ωρα ξεκίνησε μάλιστα η πρώτη από τις τέσσερις ερευνητικές γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ENI-KOGAS στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσεγγίζει την Αίγυπτο αλλά και την Ιορδανία. Οι συνομιλίες του Αναστασιάδη με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ήδη από την επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, η Ουάσιγκτον είχε στείλει το μήνυμα ότι μία τριγωνική σχέση «Λευκωσίας – Καϊρου – Τελ Αβίβ» είναι απαραίτητη.

Η αναμενόμενη επίσκεψη Σίσι, που αναμένεται κάποια στιγμή μέχρι τα τέλη του έτους, στη Λευκωσία έχει τεράστια σημασία, καθώς θα σηματοδοτήσει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Αν η Λευκωσία σφυρηλατήσει τις σχέσεις με το Κάιρο και το Αμμάν θα καταστεί πιο εφικτή και η συνεργασία των δύο μετριοπαθών αραβικών κρατών με το Ισραήλ.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε αρχικά με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ενώ στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο (και διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη) Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι δυο τους είδαν αξιωματούχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ – μεταξύ άλλων την αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο, ίσως στις αρχές του 2015, καθώς και αναβάθμιση των αμερικανοκυπριακών σχέσεων σε θέματα ασφαλείας με σκοπό και την προστασία των γεωτρήσεων.


σχετικα αρθρα