Γράφει  ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Την φράση "λεφτά υπάρχουν" χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμάρας στην ομιλία του για την επέτειο των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ , για να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ . Η φράση αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία . Είναι η φράση που έδωσε τις εκλογές στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και η φράση που γύρισε μπούμερανγκ λίγους μήνες μετά και η φράση που τον έχει απαξιώσει πολιτικά τα τελευταία δυο χρόνια. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αποκαλύψει την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για να ανέλθει στην εξουσία .

Το λεφτά υπάρχουν είναι ουτοπικό σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά και η ακατάσχετη παροχολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφικτη αφού η οικονομία της χώρας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Το λεφτά υπάρχουν χαϊδεύει τα αυτιά όλων των κοινωνικών ομάδων που έχουν υποστεί περικοπές σε μισθούς και επιδόματα όλους αυτούς τους μήνες. Όμως για να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά.

Με την χρησιμοποίηση της φράσης αυτής ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε ουσιαστικά και το δίλημμα πάνω στο οποίο θα στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία όταν και όποτε ξεκινήσει αυτή .

Το δίλημμα είναι σταθερότητα ή επιστροφή στο παρελθόν , το δίλημμα είναι απεμπλοκή από το μνημόνιο η αναγκαστική επιστροφή σε αυτό όπως ακριβώς έγινε και επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου .

Η δεύτερη φράση που χρησιμοποίησε ο κ Σαμαράς ήταν η δημοκρατική παράταξη . Ως τέτοια χαρακτήρισε τη ΝΔ προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ . Όμως ούτε αυτή η φράση ήταν τυχαία .... ο πρωθυπουργός μέσω αυτής της αναφοράς κάνει διακριτές τις διάφορες με το ΠΑΣΟΚ και δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι σε ενδεχόμενη κάθοδο σε εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει "συμπόρευση ".

Το παρασκήνιο πίσω από αυτήν την αναφορά του πρωθυπουργού είναι έντονο . Το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μια μερίδα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί βαρίδι για τη ΝΔ και ότι η αναγκαστική συγκυβέρνηση φθείρει την παράταξη . Τις θέσεις τους αυτές μάλιστα τις έχουν μεταφέρει στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδειξε να συμμερίζεται την άποψη των βουλευτών του .

Πολιτικά με αυτές τις δυο φράσεις ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το πρώτο βήμα συσπείρωσης των δυνάμεων της ΝΔ αφού έκανε πράξη δυο αιτήματα της κομματικής βάσης : πρώτον να ξεκινήσει το hard rock απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον να ανακόψει την οποία προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε τα τελευταία δυο χρόνια η ΚΟ της ΝΔ.