Με τίτλο «καλές προοπτικές» αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, στο ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα το ελληνικό χρέος θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να μειωθεί περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν ως τώρα.

Στο δημοσίευμα, κύκλοι της τρόικας εκτιμούν ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να φθάσει μέχρι το 2022 κάτω από το 110% που έχει συμφωνηθεί, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού στις χρηματαγορές, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» από ό,τι είχε προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με το Spiegel, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια.

Το «Der Spiegel» τονίζει επίσης ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας και αναφέρθηκε στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο πακέτο.

Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι πρόκειται για το «μαξιλάρι» των 11 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

«Σε περίπτωση που οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 11 δισεκατομμύρια για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών. Προϋπόθεση είναι βέβαια η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εξ ου και η προσπάθεια του έλληνα Πρωθυπουργού να αποσπάσει, εκ των προτέρων,την συγκατάθεση της Άνγκελα Μέρκελ», αναφέρει η Deutsche Welle.