Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την τρόικα. 

Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τη Γενεύη, θα συναντηθεί, απόψε, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με σκοπό να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της της ελληνικής πλευράς, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στο επίκεντρο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν πολλά θέματα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν για τα εργασιακά και να ζητούν να ανοίξει το Ασφαλιστικό.

Στο πακέτο των εργασιακών, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλάγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ότι ααφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.

Για τον κ. Βρούτση, ο «μαραθώνιος» αρχίζει την Τρίτη, στην Ελβετία, και τερματίζεται την Παρασκευή στη Βουλή, όπου μια μέρα με τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα οικονομικά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις.

Την Τρίτη στη Γενεύη πρόκειται να συζητηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης, η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, και δύο έλληνες πανεπιστημιακοί.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετράσει τις πιέσεις των δανειστών.

Από την πλευρά τους, οι κοινωνικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. Στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά «μέσα από διάλογο», ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.