Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Ως εβδομάδα των «παθών» αλλά και εβδομάδα της «μεγάλης αλήθειας» χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο επταήμερο για την κυβέρνηση. Η άφιξη της τρόικας αναμένεται να ρίξει φως στα όσα υπόσχεται η δικομματική κυβέρνηση ισχυρίζονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία επιμένουν ότι σε καμία περίπτωση τα όσα πει ο πρωθυπουργός για τις φοροελαφρύνσεις δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα.

«Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο δεν είναι αρκετές, όχι μόνο δεν ανατρέπουν το υφιστάμενο μνημονιακό πλαίσιο, αλλά το διαιωνίζουν. Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση της "έκτακτης" εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σχεδιάζοντας, όμως, παράλληλα την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

Σε συνέντευξη του μάλιστα στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» το μέλος της αρμόδιας επιτροπής Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στα όσα λέει ο πρωθυπουργός περί τέλος του μνημονίου και αποχώρηση του ΔΝΤ επισημαίνει: 

«Όπως λένε και οι Άγγλοι, αν το πιστεύεις αυτό, είσαι διατεθειμένος να πιστέψεις οτιδήποτε!  Ας δούμε πρώτα το τυπικό μέρος. Μέχρι να ξεπληρωθεί το 75% των δανείων που έχουμε λάβει στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης, η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό προκύπτει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική οικονομία σε βάθος αρκετών δεκαετιών, ακόμα κι αν δεν λάβουμε κανένα νέο δάνειο από τώρα και στο εξής. Αλλά υπάρχει και το ουσιαστικό μέρος. Το Μνημόνιο δεν αποτελεί ένα κομμάτι χαρτί με ημερομηνία λήξης. Περιλαμβάνει χιλιάδες νόμους, εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, που σταδιακά ξεδιπλώνονται, εγκαθίστανται και αποτελούν μέρος της οικονομικής πραγματικότητας. Η λήξη του Μνημονίου ενδέχεται να σημάνει τη μη επιβολή νέων μέτρων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει λήξη όλων αυτών των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί. Είναι αυτό που τόσο καιρό λέμε ότι το Μνημόνιο έχει γίνει καθεστώς.» 

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ακόμα ότι «η νέα επίσκεψη της τρόικας έρχεται να ισοπεδώσει τις όποιες προσδοκίες προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια και προσθέτουν ότι αυτό που γίνεται παραπάνω από ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην υλοποίηση του μνημονίου με κάθε κόστος και δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι μπορεί να παρεκκλίνει ουσιαστικά από αυτό.» 

Στηρίζουν δε αυτή την θέση τόσο στις δηλώσεις Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος επέμεινε στην πιστή τήρηση των μνημονίων αλλά και στις τελευταίες δηλώσεις των δανειστών μας ότι δεν υπάρχει περιθώριο καμιάς ελαστικότητας στο πρόγραμμα που ακολουθεί η χώρα. 

«Αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης το γνωρίζουν πολύ καλά λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Όπως επίσης γνωρίζουν Ότι τα ψέμματα τελείωσαν. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί ότι για μία ακόμη φορά οι υποσχέσεις του  Αντώνη Σαμαρά ήταν φούσκες. Και δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για άλλα παραμύθια και για υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.»