Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ένα ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κληθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να λάβουν τις αποφάσεις του για την Προεδρική εκλογή επιδιώκει να συγκροτήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Στην απόφαση που θα κληθούν να λάβουν, πιθανότατα στα μέσα Ιανουαρίου, οι 300 της Βουλής ο Πρωθυπουργός δεν θα αρκεστεί στο διακύβευμα του ποιος θα διαχειριστεί το ζήτημα του χρέους και τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας αλλά θέλει να βάλει στην εξίσωση και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο κ. Σαμαράς, ήδη από την περίοδο που η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, είχε προχωρήσει στη δημοσιοποιήσει 31 θέσεων (σ.σ. τις οποίες είχαν επεξεργαστεί μεταξύ άλλων οι Δημ. Αβραμόπουλος, Ευ.Μεϊμαράκης) μην αφήνοντας αμφιβολίες ότι, παράλληλα με την οικονομική μάχη, η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας ήταν ψηλά στην πολιτική του ατζέντα. Τον περασμένο Μάιο, μάλιστα, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των θέσεων αρχής της Ν.Δ. για την αναθεώρηση, καίτοι η πρωτοβουλία εκείνη χάθηκε ή απορροφήθηκε από το προεκλογική κλίμα της περιόδου. 

Πλέον, η συζήτηση βρίσκεται ante portas. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η σχετική συζήτηση. Δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες επανέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει επισήμως στις διαδικασίες (σ.σ. απαιτούνται οι υπογραφές 50 βουλευτών) είτε μετά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και η τρόικα θα βρίσκεται εκτός Αθήνας, είτε αντιστοίχως περί τα τέλη Νοεμβρίου όταν και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Με αυτό τον τρόπο, και εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιολόγησης, του μνημονίου και της τρόικας, ευδοκιμήσει (σ.σ. διότι σε διαφορετική περίπτωση οι ελπίδες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές θα είναι απειροελάχιστες), στη ζυγαριά της απόφασης θα μπει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ακόμη και με απευθείας εκλογή, η κατάργηση εμφανών δυσλειτουργιών στην ποινική μεταχείριση των πολιτικών στελεχών, το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αναδειχθούν από τον Πρωθυπουργό, μαζί με τον κίνδυνο – αν η κυβέρνηση καταρρεύσει και η Βουλή διαλυθεί – οι απαιτούμενες αλλαγές για την αντιμετώπιση των χρόνιων θεσμικών λειτουργιών να καθυστερήσουν μία ολόκληρη πενταετία, τουλάχιστον, με προφανές κόστος για τη χώρα. 

Στη συζήτηση, εκ των πραγμάτων, θα μπει και ο εκλογικός νόμος, στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει ως δέλεαρ για τα μικρότερα πολιτικά κόμματα ενώ συνιστά και βασικό αίτημα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία τη σχετική συζήτηση. Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, δεν επιθυμεί βεβιασμένες κινήσεις που θα έστελναν μήνυμα ηττοπάθειας ή θα αντιμετωπίζονταν με προφανή, λόγω συγκυρίας, καχυποψία. Ωστόσο, με την προεδρική εκκρεμότητα να έχει λυθεί, οι συνθήκες διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης μεταβάλλονται άρδην.