Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού βρίσκεται η δικομματική. Η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που ξεκινά σήμερα, η εμφανής κόπωση του πολιτικού προσωπικού και η συνειδητοποίηση ότι, σε ενδεχόμενο εκλογών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν από κυβερνητικοί εταίροι εκλογικοί αντίπαλοι αυξάνει τον εκνευρισμό τόσο μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και στο εσωτερικό των δύο εταίρων. 

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, μετά το μεσημέρι, σε μία προσπάθεια να κλείσουν τις μεταξύ τους πληγές και να συγκροτήσουν μία κοινή στρατηγική έναντι της τρόικας. Η συνάντηση θα γίνει σε φορτισμένο κλίμα καθώς η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε με ένταση στην απόφαση του Πρωθυπουργού να υιοθετήσει για τη Νέα Δημοκρατία τον τίτλο της «δημοκρατικής παράταξης». Το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε μέχρι και το... «unfair», φράση που κυριάρχησε στην πολιτική αγορά επί Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο ζήτημα του τέως Βασιλέα, και βέβαια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για την αντιμνημονιακή του περίοδο και τις εξαγγελίες του Ζαππείου. 

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός μοιάζει να κάνει τα πρώτα βήματα, αν όχι για την περίφημη ανασυγκρότηση της παράταξης, σίγουρα για τη διεύρυνση των ορίων της. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο η ανάλυση που υπάρχει είναι ότι πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στη Ν.Δ. ψηφοφόροι που κινήθηκαν προς τους ΑΝΕΛ ή τη Χρυσή Αυγή. Αντιστοίχως, ακόμη κι αν υπάρξει επιστροφή Καρατζαφέρη (σ.σ. για την οποία υπάρχει έντονη διαφωνία των Καραμανλικών) δεν πρόκειται να κουβαλήσει το σύνολο των ψηφοφόρων που τον στήριζαν στο ΛΑ.Ο.Σ. Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Σαμαράς μοιάζει να κοιτά και προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, τους οποίους βεβαίως διεκδικεί για τον εαυτό του και το ΠΑΣΟΚ.

Υπό την έννοια αυτή, η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να προσεγγίσει ένα κοινό που μέχρι πρότινος βρισκόταν εκτός ορίων Ν.Δ., συνιστά ευθεία απειλή για τον κυβερνητικό εταίρο του Πρωθυπουργού, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλωστε, οι περίοδοι που θα δύο κόμματα διαγκωνίζονταν για το 15% των μετακινούμενων ψηφοφόρων που έκριναν τις μεταξύ τους εκλογές έχει παρέλθει. Πλέον η «μάχη» θα δοθεί για ένα μικρό σε ποσοστά, αυτή την ώρα, αλλά κρίσιμο εκλογικό σώμα που θα κρίνει την επιβίωση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Πιθανότατα όχι και των δύο μαζί. Δεδομένου ότι οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει με συντριβή. Αντιστοίχως, εάν το ΠΑΣΟΚ αντέξει αυτό θα σημάνει ότι κρίσιμες ψήφοι δεν θα φτάσουν στην γαλάζια κάλπη, μειώνοντας τις ελπίδες μίας καλής επίδοσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποδείξει, και κατά το παρελθόν, ότι μπορούν να υπερβούν τις εντάσεις και τη μεταξύ τους καχυποψία. Πλέον, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται, de facto, απέναντι σε ένα κρίσιμο ορόσημο, την προεδρική εκλογή, και ταυτόχρονα σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση, με την τρόικα και τους εταίρους της. Σε συνδυασμό, δε, με την εικόνα στο εσωτερικό με τους γαλαζοπράσινους βουλευτές να διαφοροποιούνται σε κυβερνητικές επιλογές, άλλα στελέχη να ζητούν... παραίτηση Σαμαρά και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και άλλα να ζητούν σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το έργο των δύο πολιτικών αρχηγών καθίσταται ακόμη πιο βαρύ...