Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Η στροφή στο ρεαλισμό δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή της δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη  ότι αντί για κούρεμα θα μπορούσε να γίνει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να κρατηθεί «παγωμένο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησαν οι μουρμούρες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. 

Έτσι ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης  ξεκίνησαν το «πολιτικό μασάζ» προς τους διαφωνούντες προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα και τις αντιδράσεις αφού τα εναλλακτικά σενάρια δεν βρίσκουν σύμφωνα όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου. 

«Εμείς έχουμε πει καθαρά ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε μέσα από την καταγγελία του μνημονίου, την κατάργηση των μνημονιακών νόμων» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης επαναφέροντας στο προσκήνιο την γνωστή θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτό είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα, αλλιώς όλα τα άλλα πραγματικά είναι στον αέρα.  Από εκεί και πέρα, σας λέω ότι η  υπόθεση της διαπραγμάτευσης δεν είναι μια υπόθεση που θα λήξει ούτε σε μια μέρα, ούτε σε μια εβδομάδα. Είναι μια υπόθεση που προϋποθέτει συμμαχίες, προϋποθέτει κινήσεις, δημιουργία συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Αλλά πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Ότι δεν είναι η Ελλάδα μόνη της από τη μια πλευρά και η Ευρώπη μόνη της από την άλλη. Το βασικό που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι με ποια στρατηγική θα πορευτεί το επόμενο διάστημα. Και ο κ. Σαμαράς απάντησε σε αυτό. Είπε με την στρατηγική της κας Μέρκελ».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας επεσήμανε ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι την Ελλάδα θα την σώσουν οι πλούσιοι. Θα πρέπει  να πάρουμε δικά μας μέτρα, με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σπάσει το τρίγωνο της αμαρτίας, του πολιτικού συστήματος:  υψηλά οικονομικά συμφέροντα, τραπεζοκρατία, μιντιοκρατία. Το δεύτερο επίσης που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση, να δοθεί η δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και να ενισχυθεί η εργασία. Αλλαγή πολιτικής και βέβαια κυβέρνησης χρειάζεται αυτής», είπε. 

Και κατέληξε λέγοντας «Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, το φάρμακο όμως ήταν χειρότερο από την αρρώστια». 

Όπως λένε πάντως στελέχη της Κουμουνδούρου οι διαδικασίες  στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις νέες απόψεις που εκφράζουν στελέχη του Οικονομικού επιτελείου  πρέπει να τρέξουν δεδομένου ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από την  πλευρά της κυβέρνησης. Έτσι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  μια επίπονη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.