Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Τυπικά, η σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου θα αφορά την νέα διαβούλευση με την τρόικα και τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει ή να εμφανιστεί άκαμπτη. 

Εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά στον δημόσιο τομέα και δημοσιονομικό κενό αναμένεται να απασχολήσουν την νέα συνάντηση των δύο αρχηγών αμέσως μετά το ταξίδι Βενιζέλου στην Νέα Υόρκη αλλά και μετά την κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο. 

Όμως δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να ανοίξει συζήτηση και για το θέμα της Προεδρικής εκλογής, κάτι που άλλωστε έδειξε ότι τον απασχολεί σφόδρα όταν δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την πιθανότητα να προτείνει μη πολιτικό πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια. 

Στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι και από την διάθεση Σαμαρά να διεκδικήσει για την Νέα Δημοκρατία τον όρο Δημοκρατική Παράταξη την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη καταβάλλει προσπάθειες για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης των προοδευτικών και κεντροαριστερών δυνάμεων. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να επιτεθεί με υψηλούς τόνους στην διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον αχαλίνωτο λαϊκισμό που επέδειξε τότε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου λέγοντας όπως υπενθύμισε την περίφημη φράση "λεφτά υπάρχουν". 

Μία φράση που εξόργισε χθες και τον Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει στον Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση στηρίζεται και στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος να σηκώσει το θέμα στην σημερινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, καθώς γνωρίζει και ο ίδιος ότι οι ενδοκυβερνητικές τριβές εντείνουν το κλίμα πρόωρων εκλογών, κάτι που δεν συμφέρει ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θυμίσει στον κ. Σαμαρά ότι το κόμμα του δεν δέχεται καμία υποχώρηση στα εργασιακά και ασφαλιστικά, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να είναι "χειρουργικές" για να μην δημιουργηθούν προβλήματα ή η αίσθηση πως η κυβέρνηση τα "σπάει" με τους τροϊκανούς. 

Εντός της εβδομάδας ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να ανακινήσει και το ζήτημα της κεντροαριστεράς ορίζοντας έπειτα από συνεννόηση με τους εκπροσώπους της «Ελιάς» και τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.