Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος   

Μια δεύτερη ανάγνωση  της δήλωσης του Γκίκα Χαρδούβελη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αρκεί για να καταλάβει κανείς την έντονη δυσφορία του υπουργού οικονομικών αναφορικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκινά σήμερα. 

Ο υπουργός οικονομικών μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι εκείνος είναι υπεύθυνος αλλά και επικεφαλής σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Για την δήλωση αυτή υπάρχει και εξήγηση και παρασκήνιο.

Ήδη αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση με την τρόικα που έγινε στο Παρίσι ο υπουργός οικονομικών αισθάνεται πολύ έντονα την «ανάσα» των συμβούλων κυρίως του πρωθυπουργού αλλά και των «παρατηρητών» από την πλευρά Βενιζέλου. Ο λόγος για τους κυρίους Σταύρο Παπασταύρου, Χρύσανθο Λαζαρίδη με τον πρώτο μάλιστα να είναι παρών σε όλες τις συναντήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, και τους κυρίους Πρωτόπαπα και Πιερακάκη από το ΠΑΣΟΚ που είχαν ρόλο «παρατηρητή» για λογαριασμό του Ευάγγελου Βενιζέλου στην συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι. 

Οι σχέσεις του υπουργού οικονομικών με τους κ. Παπασταύρου και Λαζαρίδη παραμένουν καλές όσο οι δύο τελευταίοι δεν μπαίνουν στα χωράφια του υπουργού. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ανάμιξη και των δύο στην διαπραγμάτευση καθώς η κρισιμότητά της καθιστά κάτι τέτοιο αναγκαίο. Οι πολιτικές προεκτάσεις της διαπραγμάτευσης είναι πολλές και για να κλειδώσουν ορισμένα από τα ανοιχτά θέματα  είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν και πολιτική παρέμβαση. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η διαπραγμάτευση «σκαλώσει» σε τεχνοκρατικό επίπεδο δηλαδή υπάρξει διαφορά σε χρηματικά ποσά που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των δράσεων που πρέπει να υλοποιήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τότε μια πολιτική δέσμευση θα είναι αυτή που θα δώσει την λύση και θα ξεμπλοκάρει την διαπραγμάτευση. 

Η πλευρά Χαρδούβελη από την άλλη εκτιμά ότι ο προγραμματισμός που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο επαρκεί και δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η τρόικα θα εμφανιστεί ιδιαίτερα επιθετική και θα ζητήσει περισσότερα από ότι υπολογίζουν και γι αυτόν τον λόγο δεν θα επιθυμούσε καμία παρέμβαση στις επαφές του με τους τροικανούς. 

Αν ρωτήσει κανείς τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το περιβάλλον της Νίκης για το ζήτημα αυτό η απάντηση είναι κατηγορηματική, «Δεν υπάρχει κανένα θέμα». 

Ωστόσο κανείς δεν απαντά το ίδιο κατηγορηματικά στην ερώτηση γιατί ο κ Χαρδούβελης έσπευσε λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης να κάνει αυτήν την δήλωση.