Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τις «κόκκινες» γραμμές απέναντι στην τρόικα, θα συζητήσουν στη συνάντηση που θα έχουν αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις, όπως φάνηκε από τα πρώτα μηνύματα που έφθασαν στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα 1.000 προαπαιτούμενα που βάζουν στο τραπέζι, ενώ πριν από λίγες ημέρες οι δράσεις που έπρεπε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ήταν περίπου 150. 

Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο έχει «χωρίσει» τη διαπραγμάτευση σε δύο φάσεις. Η πρώτη που ξεκίνησε σήμερα περιλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις και τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα βρίσκονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή και ενώ η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα. 

Στις 8 Οκτωβρίου οι δανειστές αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον (10-12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ) θα ακολουθήσει το Ecofin και το Eurogroup στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψουν στη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. 

Όλα τα «καυτά» ζητήματα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα δει τότε με την τρόικα, όντας όμως αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν άμεσα με την κοινωνία και τους πολίτες, όπως τα εργασιακά, τις απολύσεις και το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό.  

Για εκείνη την περίοδο άλλωστε, τοποθετούνται και τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, αλλά και η έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα κρίνουν αν το ελληνικό πρόγραμμα που προανήγγειλε ο κ. Σαμαράς για να αντικαταστήσει το μνημόνιο του ΔΝΤ, θα γίνει δεκτό από τους εταίρους.

Μέχρι τότε όμως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν να λύσουν και άλλα ζητήματα. Παραφωνίες βουλευτών και υπουργών (όπως η ανοικτή κόντρα του Αργύρη Ντινόπουλου που βρέθηκε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή η στάση ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ) θα πρέπει να βγουν από το πλάνο και να εξασφαλιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία, όταν όλα αυτά τα ζητήματα πάρουν την κοινοβουλευτική οδό. 

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ο «θόρυβος» με αφορμή την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τον κ. Χαρδούβελη να διαψεύδει τη σχετική δυσαρέσκειά του. Ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο οποίο ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε δυσφορία.

Υοενθυμίζεται και η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη τη Δευτέρα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, συμπλήρωσε πως «τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα». 

Για όλα αυτά οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να βρουν σήμερα λύσεις, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα ή κάποιο «ατύχημα» σε κοινοβουλευτική διαδικασία μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σχεδιασμό και την προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.