current views are: 1

30 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:00

Ο Σαμαράς σηκώνει το γάντι που πέταξε η τρόικα και… προχωρά

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν την άφιξη της τρόικας. 

Δημοσίευση 11:00’
αρθρο-newpost

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν την άφιξη της τρόικας. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν την άφιξη της τρόικας. Δύο εφημερίδες υψηλού κύρους και μεγάλης κυκλοφορίας, η Καθημερινή και το Βήμα, φιλοξενούν ρεπορτάζ με τις φοροαπαλλαγές που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μεταξύ αυτών, μειώσεις των τεκμηρίων, του φόρου για τις γονικές παροχές, των φορολογικών συντελεστών, αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, αποσύνδεση «πόθεν έσχες» και αντικειμενικών αξιών. 

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την άφιξη της τρόικας. Μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη- Δένδια, γίνεται γνωστό ότι σχεδιάζεται διετής ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Η ρύθμιση αφορά περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις. 

Είχαν προηγηθεί (την Παρασκευή) πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που έδειχναν ότι η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις. Ότι ζητάει αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ότι μιλάει για χρηματοδοτικό κενό 2 δισ. ευρώ, ότι διαφωνεί με πολλές από τις φοροελαφρύνσεις, ότι υπάρχουν… 1.000 προαπαιτούμενα που οφείλουμε να εκπληρώσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση, περίμενε μια τέτοιου είδους διαρροή πληροφοριών πριν την τελευταία (;) αξιολόγηση. Όπως ανέφεραν όμως κορυφαίοι υπουργοί, δεν περίμεναν την ένταση που είχε.  

Παρά τις… μοβόρικες διαθέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση δεν έδειξε να κάμπτεται και μετά από δύο συναντήσεις του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Αντώνη Σαμαρά, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι «αύριο (δηλαδή σήμερα) θα ανοίξουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης».  

«Η στάση της κυβέρνησης, εξηγείται αν κατανοήσει κανείς ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές ώστε οι πολίτες να ανακουφιστούν και να πάρουν ανάσες»- εξηγούν καθημερινοί συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά. Και προσθέτουν ότι αυτό που βλέπουμε να βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι τίποτε άλλο από όσα εξέθεσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και κατά την κοινή συνέντευξη τύπου. «Ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος»– επαναλαμβάνουν «και για αυτό το λόγο σήκωσε το γάντι που πέταξε η τρόικα, μέσω Βρυξελλών- η τρόικα οφείλει να καταλάβει ότι δεν πάει άλλο».

Όπως εξηγούν, δεν περιμένουν ότι η τρόικα θα υιοθετήσει όλα όσα σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά εκτιμούν ότι δεν θα «στυλώσει τα πόδια» σε πολλά μέτρα που θα δώσουν ανάσες. 

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές της. Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι δύο από αυτές. Η Πρωθυπουργική εντολή είναι «να τελειώσουμε γρήγορα αλλά και με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις,». Ουδείς όμως μπορεί να είναι βέβαιος… 


σχετικα αρθρα