current views are: 1

30 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:31

Αβραμόπουλος: «Όχι» στην Ευρώπη – φρούριο

Ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε ο προτεινόμενος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δημοσίευση 11:31’
αρθρο-newpost

Ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε ο προτεινόμενος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε ο προτεινόμενος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τα βασικότερα ζητήματα της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου, καθώς και των ερωτήσεων που του τέθηκαν μετά, ήταν η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών, η ενίσχυση της Frontex, η χρήση νέων τεχνολογιών στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην παροχή ασύλου καθώς και ενδεχόμενες αλλαγές στη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ».

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως γνωρίζει την ευθύνη της θέσης του και δήλωσε περήφανος για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει.  

«Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος Επίτροπος που θα έχει την αρμοδιότητα της μετανάστευσης και αυτό δείχνει τη δέσμευση του κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «ο σκοπός μας δεν είναι φυσικά να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη- φρούριο. H ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απομόνωση. H Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει μόνο όσο ενθαρρύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και των προσώπων.  Πρέπει όμως να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, η Ε.Ε. είναι ένας χώρος ελευθερίας, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση των μεταναστών και να εξασφαλίσουμε πως το έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της ΕΕ».

«Η διαφάνεια και η ασφάλεια είναι οι πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», επεσήμανε και σημείωσε ότι «πρέπει να ενεργοποιήσουμε την ασφάλεια και να διευκολύνουμε την κινητικότητα ως εφαλτήρια για μια Ευρώπη, που μεγαλώνει χωρίς φόβο». 

Σχετικά με τα κύματα μεταναστών που καταφτάνουν στα σύνορα της ΕΕ και στα «απεγνωσμένα άτομα που ξεκινούν μοιραία ταξίδια στη Μεσόγειο», τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου. Όπως είπε, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επιδιώκουν προστασία εντός των συνόρων της ΕΕ, και είναι ευθύνη της ΕΕ να προσφέρει προστασία στους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και από τις διώξεις. Δεσμεύτηκε δε να πείσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από τρίτες χώρες. Όπως είπε, η δυνατότητα μετεγκατάστασης των προσφύγων είναι μια από τις πιο απτές πράξεις αλληλεγγύης έναντι τρίτων χωρών.

Για την παράνομη μετανάστευση, ο προτεινόμενος Επίτροπος σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι οι αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ταχέως. Προτεραιότητα είναι, προσέθεσε, να τους βοηθούμε να επαναπατριστούν εθελουσίως, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και με όλους του διεθνείς και ΜΚΟ. Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις χώρες και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, ή για τις χώρες μετάβασης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος χειρισμός στο θέμα του ασύλου, λέγοντας ότι «αν δεν κινηθούμε από κοινού για τη μετανάστευση, δεν θα προχωρήσουμε καθόλου».

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά το άσυλο, επεσήμανε πως πρέπει να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τις αρχές του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με ομοιόμορφο τρόπο. Σημείωσε, πάντως, πως πρέπει να συζητηθούν και κάποιοι συμπληρωματικοί τομείς, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα ενός ενιαίου καθεστώτος που θα ισχύει παντού στην ΕΕ και προς τον σκοπό αυτό δεσμεύθηκε να αναλύσει ενδεχόμενα περαιτέρω βήματα που θα βασίζονται στα αποτελέσματα του ελέγχου του συστήματος του Δουβλίνου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει φρούριο». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η FRONTEX αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά. Σημείωσε, ότι οι αρμοδιότητες της FRONTEX δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά πως -κατά την άποψή του- σταδιακά θα πρέπει να διαδραματίσει και διασωστικό ρόλο, ενώ χρειάζεται πολύ καλή μελέτη και προετοιμασία προκειμένου να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί της. Πρόσθεσε, δε, ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων πρέπει να βασιστεί στη σύγχρονη τεχνολογία και να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Όσον αφορά στη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι χρειάζονται σαφείς κανόνες. Σχολίασε ότι η Ευρώπη είναι τμήμα ενός παγκοσμιοποιημένου πλανήτη, όπου η διεθνής κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί, και ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και να εντοπιστούν οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσθεσε, δε, ότι για το θέμα αυτό επιθυμεί να έχει τακτικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τα κράτη-μέλη, τους επιχειρηματίες και με τα συνδικάτα, σημειώνοντας πως θα ήταν χρήσιμη μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που να συντονίζει αυτό το διάλογο.

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο SCHENGEN.

Επίσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και επιμονή τις νέες αυτές προκλήσεις και κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι χώρος ελπίδας, προόδου και ελευθερίας υπέρ όλων των πολιτών, κάτι το οποίο όπως είπε είναι για τον ίδιο «ηθική και πολιτική υποχρέωση».

Η ακρόαση του κ. Αβραμόπουλου, όπως και αυτές των άλλων υποψηφίων ήταν τρίωρης διάρκειας (14.30-17.30 ώρα Ελλάδας). 

Οι προτεινόμενοι Επίτροποι, όπως έχουν παρουσιαστεί από το νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα αξιολογηθούν από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως τις 7 Οκτωβρίου. Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα αξιολογήσουν την καταλληλότητα των προτεινόμενων Επιτρόπων, πριν η Ολομέλεια δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Επιτροπή.


σχετικα αρθρα