Υπέρ του «εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας» τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συνάντηση η οποία διεξάγεται στη Γενεύη, ενώ τάχθηκε κατά των αλλαγών στο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησης -που θα ολοκληρωθεί το βράδυ- μεταξύ της ηγεσίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι, θα πρέπει «να διασφαλίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, ενώ επισήμανε ότι «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους».

«Η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την αντίθεσή του κατά των περαιτέρω αλλαγών στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Χαρακτήρισε την ισχύουσα διαδικασία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις «ορθολογική και ισορροπημένη, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)».

Ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι η «νέα τριμερής διαδικασία επιτρέπει τόσο την ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγική αναδιοργάνωση, όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και τη διάσωση θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα πάντως με συνδικαλιστικά στελέχη, η ΓΣΕΕ επιμένει «ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου ή του ορίου των ομαδικών απολύσεων».