current views are: 3

30 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:05

Χαρδούβελης: Καλός στους αριθμούς ο Λαζαρίδης, ευπρόσδεκτοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού

Για πρώτη φορά συζητήθηκε με την τρόικα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Δημοσίευση 17:05’
αρθρο-newpost

Για πρώτη φορά συζητήθηκε με την τρόικα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Για πρώτη φορά συζητήθηκε με την τρόικα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε πως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έδωσε το παρών στις διαπραγματεύσεις «γιατί είναι καλός στους αριθμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά στις συζητήσεις με την τρόικα μπήκε στο τραπέζι η στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, το πως δηλαδή θα κινηθεί η Ελλάδα στη μετα-μνημονιακή εποχή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι προηγήθηκε των επαφών με την τρόικα, σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ώστε να παρουσιάσουν αυτή τη στρατηγική στα μέλη του κλιμακίου των εκπροσώπων των δανειστών.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κατατεθούν κανονικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 θα επιτευχθεί – σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ– δίχως νέα μέτρα.

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά». 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε σχετικά με τον κ. Λαζαρίδη ότι «είναι ευπρόσδεκτοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού».

Νωρίτερα, υπήρξε «θόρυβος» περί δυσφορίας του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Οικονομικών για την παρουσία του κ. Λαζαρίδη στις επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να παρίσταται αντιπροσωπεία του στις συνομιλίες, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να αρνείται κομματική παρουσία.

Η παρουσία όμως του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη πυροδότησε ένταση.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διαμήνυσαν, με νόημα, ότι όποια συμφωνία επιτευχθεί χωρίς γνώση του ΠΑΣΟΚ θα καταψηφιστεί από τους βουλευτές του στη Βουλή. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να τόνισε ότι «όποιος κάνει τη διαπραγμάτευση έχει και την ευθύνη». Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τόνισαν ότι ο κ. Λαζαρίδης μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπώντας το Μέγαρο Μαξίμου.

Καλά πληροφορήμένες πηγές αναφέρουν ότι χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον υπουργό να εκφράζει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τη δυσαρέσκειά του για τη συμμετοχή Λαζαρίδη στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν είναι δικό του θέμα, καλώντας τον να απευθυνθεί στο Μαξίμου, τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει έιναι το ΠΑΣΟΚ να έχει εκπροσώπηση ή γνώση της διαπραγμάτευσης.

Αύριο, με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, θα υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00). Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.


σχετικα αρθρα