Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν από τη Λευκωσία, επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σεργ Σαργκιάν, στο δείπνο που του παρέθεσε στο Ερεβάν, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού:

«Δεν υποστηρίζουμε, όμως, την οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιας λύσης σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο».

«Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει με συνέπεια τις πρωτοβουλίες της για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες δικαίου. Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος αυτού» προσέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έμμεση αλλά σαφή αναφορά έκανε και στη στάση των Σκοπίων όταν υπογράμμισε ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».