Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκευτικές κοινότητες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν παρών, ζητώντας περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχει θετικό πρόσημο.

Παρών δήλωσε ότι ψηφίζει και το ΚΚΕ ενώ η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει μια σημαντική ευκαιρία για να αρθούν προβλήματα που εκκρεμούν από το 1946 και αφορούν κυρίως την καθημερινή λειτουργία των θρησκευτικών οργανώσεων που ζουν στην Ελλάδα, χωρίς να εμποδίζεται παράλληλα η άσκηση της θρησκευτικής τους λατρείας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, μίλησε για σκόπιμες ασάφειες, ζήτησε αποσαφηνίσεις ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες περιοχές και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμμονές που απαγορεύουν και δυσκολεύουν την αναγνώριση θρησκευτικών οργανώσεων.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα Καραμανλή, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που ανοίγει ένα νέο προοδευτικό κεφάλαιο στη χώρα σε ότι αφορά την νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για απουσία συγκεκριμένων θέσεων.

Παρών δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης, τονίζοντας την ανάγκη αποσαφηνίσεων ορισμένων επίμαχων διατάξεων.

Η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι ακολουθεί προοδευτική κατεύθυνση και στοχεύει στην κάλυψη νομοθετικών κενών ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει το ορθόδοξο πνεύμα.

Νομικό εξάμβλωμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι η αρχή του τέλους της όποιας θρησκευτικής ειρήνης.

Είναι ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να επιλύσει προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούσε πολλές θρησκευτικές ενώσεις για πολλά χρόνια, ο τρόπος όμως που το κάνει φέρει την βαθιά συντηρητική σφραγίδα της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας», υποστήριξε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση δηλώνοντας ότι το κόμμα της ψηφίζει παρών.