Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Όσες φορές ο Γκίκας Χαρδούβελης τηλεφωνούσε ως τώρα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το έκανε για να τον ενημερώσει για θέματα που άπτονται του τομέα του και για τις εξελίξεις στην οικονομία. 

Τα δύο τελευταία τηλεφωνήματα όμως του υπουργού Οικονομικών προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν διαφορετικά. Στο πρώτο που έγινε προχθές το βράδυ, παραμονή της πρώτης συνάντησης με την τρόικα ο υπουργός ζήτησε σχετικά ευγενικά από τον αντιπρόεδρο να μην είναι παρόντα τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις και οι παρουσίες να περιοριστούν στους αρμόδιους κάθε φορά υπουργούς. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξενίστηκε από το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος, αλλά δέχτηκε αφενός διότι ο Γκίκας Χαρδούβελης του είπε ότι ενημέρωσε σχετικά και τον πρωθυπουργό και αφετέρου διότι ο υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει κανένα κομματικό στέλεχος στις διαβουλεύσεις, ούτε δηλαδή και από την Νέα Δημοκρατία

«Αν είναι έτσι εντάξει» φέρεται να του απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως χθες το πρωί δέχτηκε ένα δεύτερο τηλεφώνημα από τον έντρομο υπουργό Οικονομικών που οι πληροφορίες επιμένουν ότι έγινε ενώπιον της τρόικας για να τού εξηγήσει ότι στο υπουργείο εμφανίστηκε περίπου απρόσκλητος και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης

«Ήρθε και ο Λαζαρίδης. Είναι όμως βουλευτής, κομματικός, τι να κάνω» είπε ο Χαρδούβελης για να εισπράξει την απάντηση του αντιπροέδρου πως «το θέμα πρέπει να το λύσεις με το Μαξίμου γιατί εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό».
Ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να τηλεφώνησε και στον Χρήστο Πρωτόπαπα που επρόκειτο να είναι στις επαφές, αλλά ως κομματικός αποκλείστηκε. Ομοίως, ο Πρωτόπαπας του απάντησε ότι «δεν έχω αντίρρηση, αλλά ας προσέξουν οι υπουργοί τι θα συμφωνήσουν». 

Η επισήμανση του επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε απαρατήρητη στον υπουργό. Διότι σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες η Χαριλάου Τρικούπη έχει διαμηνύσει στον υπουργό Οικονομικών αλλά και στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί για αποφάσεις άλλων οι οποίες θα παρεκκλίνουν των κεντρικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Κοινώς, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει για θέματα που θα συμφωνηθούν αλλά δεν θα έχουν την σύμφωνη γνώμη του. 

Τα ζητήματα αυτά είναι κυρίως ασφαλιστικά και εργασιακά, όπως επίσης και τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων για τα οποία υπήρξε μόλις προ ημερών ένα νέο τζαρτζάρισμα ΠΑΣΟΚ και Κυριάκου Μητσοτάκη.