current views are: 1

1 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση04:18

Κυβέρνηση… αποσταθεροποίησης σε κατάρρευση βλέπουν στην Κουμουνδούρου

Η εικόνα του “πανικόβλητου πρωθυπουργού” όπως τον χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου προκαλεί ευρείες συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 04:18’
αρθρο-newpost

Η εικόνα του “πανικόβλητου πρωθυπουργού” όπως τον χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου προκαλεί ευρείες συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Η εικόνα του “πανικόβλητου πρωθυπουργού” όπως τον χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου προκαλεί ευρείες συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία γίνονται αποδέκτες, “φημών”, “συζητήσεων”, “ακριτομυθιών” απορούν με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και κυρίως με την αδυναμία του Α. Σαμαρά να λειτουργήσει ως “υπεύθυνος πρωθυπουργός”

Οι παραιτήσεις γενικών γραμματέων, οι δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. που θέτουν θέμα ηγεσίας του κόμματος, δημιουργούν τη βεβαιότητα στα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το σλόγκαν της κυβέρνησης ότι είναι “πυλώνας σταθερότητας” μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακούγεται. 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα προβαίνουν στη διαπίστωση ότι ” η εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση, είναι δύσκολα αναστρέψιμη αν όχι αδύνατη”, και τούτο γιατί ο πρωθυπουργός μάλλον δεν έχει περιθώρια ελιγμών ή κινήσεων ανατροπής. Όσοι γνωρίζουν καλά τα της κοινοβουλευτικής τακτικής  επιμένουν πως “ακόμα και στην περίπτωση που ο Α. Σαμαράς επιλέξει να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κόμμα του, απλώς θα καταστήσει σαφές και στον πλέον δύσπιστο ότι είναι πρωθυπουργός της ήττας”. Η “πάλη” στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ “φατριών” καθιστά ακόμα και τον “στενό πυρήνα” της κυβέρνησης, έρμαιο των διαθέσεων του όποιου συνεργάτη ” προλάβει πρώτος να …δείξει τον άλλο” , διατηρώντας ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα το οποίο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο πρωθυπουργός πλέον ” μπορεί όχι μόνο να το ελέγξει, αλλά και να το καταστείλει”. 

Ταυτόχρονα οι διαταραγμένες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Χ. Τρικούπη, είναι ένας ακόμα παράγοντας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, η οποία βλέπει “την κλεψύδρα να αδειάζει”. Στελέχη του κόμματος επιμένουν πως διάγουμε την “περίοδο του ντόμινου”, επιμένοντας ότι “η πτώση έχει αρχίσει”. Το αίσθημα που, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί στην κοινωνία είναι αυτό της “γενικευμένης ακυβερνησίας” για το οποίο είναι προφανές ότι μόνο “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθύνεται”. 

“Το τελευταίο ανέκδοτο είναι εκείνο ότι Α. Σαμαράς εγγυάται τη σταθερότητα…” έλεγε κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος, όταν πληροφορήθηκε τις “σκηνές απείρου κάλλους” που έγιναν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα και τους πρωθυπουργικούς συμβούλους να θυμίζουν το τηλεοπτικό σλόγκαν “φύγε εσύ, έλα εσύ…”


σχετικα αρθρα