Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

“The day after”, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά στη χθεσινή οκτάωρη κλειστή σύσκεψη της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, μπαίνει πια στο κέντρο του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πέμπτης και τελευταίας –όπως όλα δείχνουν, αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Η έναρξη της συζήτησης για το τι θα γίνει στην εποχή μετά τα μνημόνια είναι γεγονός, αν και προς το παρόν υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι καθώς όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος «η τρόικα θέτει κάποια θέματα, όπως και εμείς από την πλευρά μας και προσπαθούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη». 

Μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι το πλάνο για την επόμενη ημέρα θα πρέπει να είναι έτοιμο με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι θα πρέπει στη συνέχεια να ανοίξει το θέμα του χρέους που για να διευθετηθεί θα πρέπει να είναι γνωστή η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τη λήξη του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός αφορά το επόμενο τρίμηνο, ενώ όπως διευκρινίστηκε «αν βγούμε από το μνημόνιο ο έλεγχος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ο ίδιος».  

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η όλη διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί και με κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρισκόμενος σε ανεπίσημη επίσκεψη στη χώρα μας την προσεχή Παρασκευή, θα συναντηθεί και θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό. 

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα το θέμα του προϋπολογισμού του 2015. Το προσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «θα προσομοιάζει στον τελικό στόχο», για τον οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά πως θα επιτευχθεί.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα συμφωνεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το στόχο του 3% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μιλά για υπέρβαση του στόχου για το 2014 (είναι στο 1,5% του ΑΕΠ), υπενθυμίζοντας ότι αν η υπέρβαση οφείλεται σε μόνιμα αίτια, αυτό θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για το 2015. 

Σχετικά με το μείζον ζήτημα των φοροελαφρύνσεων που καίει την κυβέρνηση, καθώς θεωρείται ένα από τα στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και να αντιστρέψουν το κλίμα, αν και το οικονομικό επιτελείο στη χθεσινή συνάντηση δέχθηκε επίθεση από την τρόικα για τις διαρροές για μαζικές μειώσεις φόρων, ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να τους απάντησε πως «φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, το θέμα είναι πώς και πότε θα γίνουν».