Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Στη γωνία φαίνεται να έχει στριμώξει, για την ώρα,  κάθε φωνή αριστερής εσωκομματικής κριτικής η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.  Παρότι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι ακριβώς του χεριού της ηγεσίας, έχει καταφέρει να κυριαρχήσει και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις,  καθώς η γραμμή του «ρεαλισμού» τείνει να επιβληθεί. 

Μέχρι και πριν από λίγο καιρό η «Αριστερή Πλατφόρμα» έβγαινε στα «κεραμίδια» με την παραμικρή υποψία υποχώρησης από τις θέσεις του 2012. Οι «αριστεροί» προεδρικοί είχαν ξεσηκωθεί κι αυτοί από την περίοδο των ευρωεκλογών,  με τα πρώτα κιόλας ανοίγματα, ασκώντας έντονη κριτική. Σήμερα οι διαφοροποιήσεις από τις θέσεις του 2012, ειδικά όπως τις εκφράζουν οι επικεφαλής για τα οικονομικά κ.κ Δραγασάκης και Σταθάκης, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς  (π.χ καμία μονομερής ενέργεια, συζήτηση για επιμήκυνση αντί για κούρεμα, η κατάργηση του μνημονίου έγινε αλλαγή για τον κ.Σταθάκη ενώ δεν υπάρχει θέμα επαχθούς χρέους και δεν θα αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών όπως είπε).  Παρόλα αυτά η πορεία προς την εξουσία έχει κάνει να σιγάσει κάθε κριτική, όπως με ικανοποίηση διαπιστώνει η ηγεσία –χωρίς ωστόσο αυτό να την καθησυχάζει. 

Οι  προεδρικοί έχουν εδώ και καιρό μοιραστεί σε δύο στρατόπεδα: το «αριστερό» των «53» ή «ΑρΑρεν» (από το κείμενο κριτικής που είχαν υπογράψει ) και το «δεξιό» ή «ΔεξΑρεν», που ταυτίζεται με το στενό περιβάλλον του προέδρου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τελευταία.  Εδώ και λίγο καιρό η κριτική των «53», που δεν έχει σιγάσει, παραμένει στο παρασκήνιο. Και η δυσαρέσκεια εκφράζεται περισσότερο για πρόσωπα, πρώην συντρόφους τους, που όπως λένε τους βλέπουν να αλλάζουν, παρά για  πολιτικές. 

Στην Αριστερή Πλατφόρμα, επικρατεί επίσης μία εντυπωσιακή ησυχία. Βέβαια ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε την κομματική πειθαρχία του Λαφαζάνη, ούτε καν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, αλλά η σιωπή του απέναντι στις τελευταίες δηλώσεις των Δραγασάκη και Σταθάκη που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δικές του,  δεν πέρασε απαρατήρητη.  Και στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για πιθανή «υποχώρηση» μέχρι και «προδοσία», αλλά όλα αυτά κεκλεισμένων θυρών. 

Ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία υπάρχει και για την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Λαπαβίτσα από τις εκδόσεις Λιβάνη, που αποτελεί μία ριζοσπαστική πρόταση διακυβέρνησης. Ο Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε εχθές να τον εμφανίσει  ως υποστηρικτή του Αλέκου Αλαβάνου, αν και ο Κώστας Λαπαβίτσας, πέρα από το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλοι τον είχαν προτείνει για υποψήφιο ευρωβουλευτή , είχε δηλώσει προεκλογικά ότι στήριζε τον Σύριζα.

Πολλά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που διατηρούν σχέσεις και συνομιλούν με τον γνωστό οικονομολόγο,  αναμένεται να παραβρεθούν και στη σημερινή παρουσίαση. Η ηγεσία του κόμματος ωστόσο δεν βλέπει με καλό μάτι κάτι τέτοιο. Σε λίγες ώρες θα διαπιστωθεί πόσοι θα είναι τελικά οι τολμηροί. Παρόλα αυτά πάντως, και παρά τη διαφοροποίησή του κ. Λαπαβίτσα, που επιμένει αριστερά, έχει δηλώσει ότι στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού σήμερα δεν υπάρχει κάτι άλλο για να ακουμπήσει η ελπίδα του λαού.