Για νέες άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών αδικιών έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως είπε.

«Η χώρα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνεχίζει να πορεύεται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου του εφαρμοζόμενου προγράμματος και επιτυγχάνει, μέσα από τις τεράστιες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τους δημοσιονομικούς της στόχους» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας:

«Η κυβέρνηση έτσι δημιουργεί, μεθοδικά, με βάση και τους βαθμούς ελευθερίας, οι οποίοι πάντως διευρύνονται, το πεδίο που επιτρέπει τον ρεαλιστικό εξορθολογισμό ρυθμίσεων που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες».

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση ήδη πέτυχε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη διανομή "κοινωνικού μερίσματος" και πλέον, τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και επίκεινται, άμεσα, και άλλες πρωτοβουλίες. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες και αφορά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν τη νέα ρύθμιση, μειώνοντας κατά 30% τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αναμένοντας ότι η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, μόλις ξεκινήσει η χορήγησή του φέτος, θα υποχωρήσει στα επίπεδα περίπου του 1,150 ευρώ/λίτρο, ίσως και του 1,05 ευρώ/λίτρο, ανάλογα με τα δεδομένα των διεθνών τιμών, από τα 1,259 ευρώ/λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

«Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λίτρο, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ/λίτρο ή κατά 24% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 που ήταν 1,045 ευρώ/λίτρο, δηλαδή της τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.