Υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η τροπολογία, που ρυθμίζει τις σχέσεις του κράτους με τους εφοπλιστές

Συγκεκριμένα κατά την ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ ψήφισαν 52 βουλευτές ( μαζί με τον Χρήστο Αηδόνη), κατά 36, ενώ υπήρχε και ένα παρών απο τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια αναπτύχθηκε έντονη αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί για δουλικότητα την κυβέρνηση απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα και τον αρμόδιο υπουργό να αντιτείνει ότι δεν γίνεται να αποξενωθεί η εφοπλιστική κοινότητα από την εθνική οικονομία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης και της συνεισφοράς των εφοπλιστών στην οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι τίθεται συγκεκριμένος οικονομικός στόχος ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 420 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι την ώρα που ο αρχηγός του συναντιέται με τους εφοπλιστές και τους δίνει διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα πειράξει, στη Βουλή ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια. «Θα ήταν δείγμα κυβερνητικής ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας να στηρίξετε την τροπολογία και να στείλετε ένα μήνυμα και στην ελληνική ναυτιλία για τη συνεισφορά της ότι δεν διακινδυνεύεται τίποτα από τυχόν αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με μια κραυγαλέα σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση, για την οποία το κόμμα του έχει ζητήσει την απόσυρσή της και επιτέθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας κατηγορώντας τον ότι μιλά στη Βουλή ως εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων εφοπλιστών, ταυτιζόμενος πλήρως με τα συμφέροντά τους.

«Ο κ. υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ζητά να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες, γιατί σε τέσσερα χρόνια θα δώσουν όλοι 420 εκατ. ευρώ. Με μια ρύθμιση μάλιστα που προβλέπει οικειοθελή συνεισφορά και όχι υποχρεωτική», τόνισε ο κ. Δρίτσας. «Η συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται σε αυτή τη φάση, με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αφορά ένα νέο συμβόλαιο υποχρεώσεων, που έχουν απέναντι στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
 

 

Π.Τ.