Για το ελληνικό χρέος και την κατάσταση στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέδριο που παρέστη στον Ισημερινό.

Όπως είπε, είναι αναγκαίο να υπάρξει «κούρεμα» του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και να υιοθετηθούν αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία θα πρέπει να αντισταθμίζουν την ιδιωτική αποεπένδυση και τη φυγή κεφαλαίων, που, όπως είπε, το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνει.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους:

«Το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτείται να έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αλλά και στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια τόσο συνολική λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει και πάλι το κούρεμα του συσσωρευμένου χρέους, την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου και την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορη τεχνική και πρακτική στη διάθεσή του και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει λύση προς αυτή την κατεύθυνση, τότε υπάρχει φόβος να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην ΕΕ».

Σχετικά με την ελληνική κρίση – που όπως επεσήμανε εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή, τόνισε πως αντί αντί να ληφθούν μέτρα για συνολική αντιμετώπιση συνέβη το αντίθετο και αντί να συνδυαστούν εξαρχής τα προγράμματα προσαρμογής με την αναδιάρθρωση του χρέους, το χρέος χρησιμοποιήθηκε -και χρησιμοποιείται- ως μοχλός πολιτικής πίεσης και υποταγής.

Διότι, είπε ο κ. Δραγασάκης​, το πρώτο που καταλύθηκε στην Ελλάδα ήταν η λαϊκή κυριαρχία, καθώς το πρόγραμμα επιβλήθηκε χωρίς διάλογο και η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Έτσι, επισήμανε, στο όνομα της «έκτακτης ανάγκης» η δημοκρατία περιορίσθηκε και ο ρόλος του Κ​οινοβουλίου έγινε τυπικός, διεκπεραιωτικός.

Πίσω από αυτές τις επιλόγές, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, υπήρχαν συμφέροντα και στενοί ταξικοί ή εθνικοί υπολογισμοί. Εκείνο που τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα, πρόσθεσε, δεν ήταν η διάσωση των κοινωνιών αλλά η διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, που διακρατούσαν ομόλογα της Ελλάδας και άλλων κρατών, και συνολικά η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επανερχόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τη χώρα σαν ένα «success story», αλλά «η πραγματικότητα δείχνει πως πρόκειται για οικονομική καταστροφή και κοινωνική τραγωδία».

«Τα ελλείμματα μειώθηκαν αλλά με τρόπο που οδήγησε σε μη αναστρέψιμες εύκολα καταστροφές, σημείωσε και τόνισε ότι το δημόσιο χρέος από 126% που ήταν πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, βρίσκεται σήμερα στο 176%. Ύστερα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, πρόσθεσε, η μείωση του ΑΕΠ προσεγγίζει το 25%, η ανεργία υπερβαίνει επισήμως το 27% και των νέων το 55%, και οι επενδύσεις κατέρρευσαν» συνέχισε.