Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναπλήρωση του Χάρη Θεοχάρη λόγω της πρόωρης λήξης της θητείας του

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τους παριστάμενους να στρέφουν τα βέλη τους κατά του πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

Ωστόσο ο παριστάμενος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι μέσα στα δύο και πλέον χρόνια, έγιναν αρκετά βήματα και το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι όπως ήταν.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πλέον το 97% των δηλώσεων είναι ηλεκτρονικές, τα τέλη είναι ηλεκτρονικά» και πρόσθεσε ότι «έρχεται και νέος Κώδικας για το λογιστικό σχέδιο και για την τελική αναμόρφωση του ΚΦΑΣ».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καράμπελας, αναφερόμενος στην παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη, είπε πως όταν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

«Ποιος μπορεί να δεχθεί ότι στον ΕΝΦΙΑ έγιναν λάθη σε 4.000 οικισμούς; Προχειρότητα στο σχεδιασμό του φόρου ακινήτων, αλλά προχειρότητα και στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση, αφού η έκδοση του φόρου, κατέληξε σε φιάσκο, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πληρώσει φόρο 15% με 20% μικρότερο σε σχέση με το χαράτσι», ανέφερε ο βουλευτής.

«Ήρθε η στιγμή που παραιτήθηκε ή τον παραίτησαν. Ήταν καλός; Ήταν κακός; Δεν ξέρω τι ήταν. Μπορώ πάντως να πω ότι ήταν ένας υπάκουος υπάλληλος, ένας υπάκουος Γενικός Γραμματέας, ο οποίος, την πολιτική την οποία εφάρμοσε η συγκυβέρνηση την έφερε εις πέρας», είπε για τον κ. Θεοχάρη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής.

Για το περιεχόμενο επιστολής του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητεί να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Στασινόπουλος (ΣΔΟΕ) και η κ. Σαββαϊδου (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), ενημέρωσε τους βουλευτές ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Έλλειψη θάρρους καταλόγισε στην κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στην έρευνα κατά τις φοροδιαφυγής και τις λίστες:

«Υπάρχει εδώ η λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου ο κ. Βενιζέλος είχε πει, ότι δεν την βγάζει στον αέρα για προσωπικά δεδομένα. Έχουμε όμως δικαίωμα να τη δούμε και όταν πήγαμε να την δούμε έπρεπε να πάρουμε υπογλώσσιο. Παρόλα αυτά βρίσκονται εκεί».