Αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων δεσμεύτηκε να φέρει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε παρέμβασή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για ανοικτή χρήση των δημοσίων εγγράφων, όπου περιλαμβάνονται και οι επίμαχες διατάξεις, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, επανήλθε στις αιτιάσεις του περί ασύμμετρων συνεπειών του νόμου, χρησιμοποιώντας ένα ακόμα υπαρκτό παράδειγμα μιας πολύτεκνης γυναίκας, που για να προσληφθεί ως καθαρίστρια το έτος 2008 (οπότε για πρώτη φορά ζητήθηκε απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου) προσκόμισε ένα τέτοιο πλαστό χαρτί.

«Είναι θέμα της Δικαιοσύνης να κρίνει τι θα γίνει με την κυρία, αλλά μπορεί να τύχει της επιείκειας του κράτους μέσα από άλλες δομές και όχι μέσα από το να την συγχωρήσει το κράτος ότι έδωσε ένα πλαστό πιστοποιητικό» απάντησε η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Δηλαδή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα πλαστά, είναι "ο γέγονε γέγονε" και δεν θα υπάρχει ποινή γι' αυτούς που προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά;» παρενέβη ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ενώ ο αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε:

«Τους καταδικάζετε σε θάνατο!».

«Έχουμε μια διάταξη, η οποία λέει για όσους κάνουν αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης, ότι δεν θα εκδίδεται η πράξη πριν ελεγχθούν τα δικαιολογητικά» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) και προσέθεσε:

«Αυτό το νομοθέτημα όμως, και αυτό το υπουργείο, δεν μπορούν να ρυθμίσουν ζητήματα συνταξιοδοτικά. Αυτά ορίζονται από άλλα νομοθετήματα και επί διαφωνιών αποφαίνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην περίπτωσή μας, έχει αποφανθεί ότι δεν μπορούμε να κόψουμε τη σύνταξη κανενός».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση «και να υπάρξουν και οι συνέπειες - και μάλιστα πάρα πολύ αυστηρές, για παραδειγματισμό. Η αυστηρότητά μας ωστόσο δεν θα πρέπει να εξαντλείται στο δημόσιο υπάλληλο, αλλά θα πρέπει να δείτε πάρα πολύ προσεκτικά τις αλυσιδωτές συνέπειες που μπορεί να έχει μια άδικη απόφαση, καθώς και τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Πουθενά δεν ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα εξετάζεται η διαδικασία της μετατροπής των συμβάσεων και δεν παρέχονται εγγυήσεις ότι θα ελεγχθεί το νόμιμο της μετατροπής" υποστήριξε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ)».

«Θεωρούμε πως πρόκειται ουσιαστικά για έναν άσκοπο μέτρο, εφόσον ο εργαζόμενος έχει ελεγχθεί ξανά, όπως για παράδειγμα κάποιος που επελέγη από το ΑΣΕΠ για να διορισθεί» ανέφερε ο Γ. Αβραμίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).