Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Ως μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια των δυο κυβερνητικών εταίρων να κρατηθούν στην εξουσία είδαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν  ότι η κίνηση αυτή  γίνεται για καθαρά εσωτερικούς λόγους αφού πλέον οι δυο κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται να μην μπορούν να συγκρατήσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. « Τόσο  ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθούν  να εκβιάσουν  τους βουλευτές ώστε να τους δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής  συνόδου λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Το παράδοξο πάντως είναι ότι ζητούν την ψήφο των βουλευτών χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση για το τι περιλαμβάνει ο  προϋπολογισμός  και ενώ ακόμα βρίσκονται στον αέρα οι συνομιλίες  με την τρόικα. Θέλουν δηλαδή την ψήφο των βουλευτών  μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Για να πάρουν μια ανάσα στο εσωτερικό της χώρας  και να  δείξουν στους Ευρωπαίους ότι ακόμα η κυβέρνηση τους κρατάει. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ο πολιτικός τους χρόνος τελείωσε». 

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι ακόμα «και αν εκβιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας  η συνοχή του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο διαταραγμένη που από την επομένη το πρωί θα ξαναρχίσουν τα ιδία προβλήματα και οι ίδιες αμφισβητήσεις. »

Πρόσθεταν δε ότι ο πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή μάλλον εξέθεσε τον κυβερνητικό του εταίρο ο οποίος το τελευταίο διάστημα έκανε δηλώσεις για κυβερνήσεις με προοδευτικό πρόσημο αμφισβητώντας την συνεργασία του με την ΝΔ. « Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι εννοούσε ο κύριος Βενιζέλος με εκείνες τις δηλώσεις του ενώ σήμερα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να στηριχτεί η κυβέρνηση Σαμαρά « λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα . Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο  οι δυο εταίροι να   ζητούν την  ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. « Παρ όλα αυτά έστω κι έτσι ας εμφανιστούν  για τελευταία φορά μπροστά στον ελληνικό λαό για να απολογηθούν  για την πολιτική τους πρόσθεταν με έμφαση. Η κατάρρευση της Κυβέρνησης επιταχύνεται » . 

Έλεγαν μάλιστα ότι περιμένουν την κοινοβουλευτική διαδικασία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υπερασπιστεί την μνημονιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με την Ανγκελα Μέρκελ και τόνιζαν ότι  μετά από την Θεσσαλονίκη  η κυβέρνηση προσπαθεί να «παρακολουθήσει »τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια στείρα παροχολογία η οποία δεν έχει καμία κοινωνική βάση και λογική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός». Ο  Θοδωρής Δρίτσας, σχολιάζοντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ  την πρόταση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης  ανέφερε ότι είναι «μια  προσπάθεια τακτικής και ελιγμού από την μεριά της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να αγοράσει περισσότερο χρόνο για να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις που υπάρχουν στους κόλπους των ψηφοφόρων της συγκυβέρνησης.» Πρόσθεσε δε ότι «, μοιραία αυτές οι προσπάθειες της κυβέρνησης προσκρούουν στην πραγματικότητα και στην κοινωνική εξαθλίωση που αργά η γρήγορα θα ρίξουν την κυβέρνηση.» 

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και σε tweet θύμισε, «και ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και πήρε το 2011, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Λίγες μέρες μετά, είχαμε κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ιστορία διδάσκει».