Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς   

Τον κίνδυνο να περάσει η εικόνα στους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση τελεί υπό εκλογική ομηρεία και επομένως δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το χρέος ή για την μετά μνημόνιο εποχή, αλλά και τα οποιαδήποτε «ατυχήματα» στη Βουλή κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες των επόμενων μηνών, θέλησε να προλάβει το Μέγαρο Μαξίμου με τις αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες που αποφάσισαν χθες το βράδυ Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το τελευταίο τριήμερο το κλίμα που έβγαινε από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ιδιαίτερα θετικό και οι δύο πλευρές εμφανίζονταν να βρίσκονται πολύ κοντά σε δύσκολα ζητήματα που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, όπως τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τη δημοσιότητα απασχολούσαν σενάρια που προέρχονταν κυρίως από διαρροές, όπως αυτό την υποτιθέμενη κόντρα Γκίκα Χαρδούβελη – Χρύσανθου Λαζαρίδη.  

Η κίνηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή και η απόφαση για έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του Κάρολου Παπούλια, δίνει, όπως εκτιμούν τα στελέχη της, «ωφέλιμο» χρόνο στην κυβέρνηση για να προχωρήσει το σχεδιασμό της και να φτάσει μέχρι την Προεδρική εκλογή με ένα ικανοποιητικό «πακέτο» θετικό εξελίξεων, ώστε να διευκολύνει τους βουλευτές να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα προταθεί. 

Όπως σημείωνε και ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά τη σύσκεψη των δύο πολιτικών αρχηγών οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν «γιατί η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σοβαρότητα», ενώ διαχώριζε το στόχο για τους 180, διευκρινίζοντας ότι «η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας απαιτεί θεσμική υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το σύνταγμα και είναι άλλο θέμα». 

«Εμείς μέσα στις διαπραγματεύσεις, μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε, έχουμε απέναντι μας, μια έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση, που ζητά συνέχεια εκλογές, λένε συνέχεια ότι ο Σαμαράς θα κάνει εκλογές. Όλα θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα, όπως είναι το σωστό και πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. 

Η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, μόλις τελεστεί ο αγιασμός για την έναρξη της νέας Συνόδου της Ολομέλειας. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο Πρόεδρος θα πρέπει να διακόψει τις διαδικασίες και να αποφασίσει το προεδρείο την ημερομηνία έναρξης της συζήτησης. 

Η τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει, όπως προβλέπεται, μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο δύο ημέρες μετά την κατάθεση της πρότασης, οπότε αυτό πιθανότατα να γίνει την Τετάρτη. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Παρασκευής. Επειδή όμως με την έναρξη των εργασιών της Βουλής θα πρέπει να γίνει και η εκλογή κοσμητόρων κλπ, αν αυτά δεν ολοκληρωθούν αμέσως τη Δευτέρα, ενδεχομένως η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης να ξεκινήσει την Πέμπτη ή αργότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί κανονικά στην αρμόδια Επιτροπή τη Δευτέρα μετά τον αγιασμό, όπως είχε προγραμματιστεί καθώς δεν επηρεάζεται από την όλη διαδικασία.