Διήμερη επίσκεψη στο Τόκιο πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτης Μίχαλος, κατά την οποία εξέθεσε τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις ευκαιρίες που αυτό συνεπάγεται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε με τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών, M. Kiuchi, τον συμπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (Κeidanren) και πρόεδρο του Ομίλου Sumitomo, Υ. Sato, και τον γενικό διευθυντή του Ομίλου Mitsui, Τ. Yasunaga.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτης Μίχαλος τόνισε ακόμη τη δυνατότητα να καταστεί η χώρα μας επιχειρησιακός κόμβος για ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη, τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της συμπερίληψης ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών των ιαπωνικών ναυπηγείων, στη δυνατότητα να γίνει η ζώνη του Πειραιά περιφερειακός κόμβος για επισκευές πλοίων, καθώς και στις προοπτικές να αξιοποιηθεί για τη συμπαραγωγή τμημάτων πλοίων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, και στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας -στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, τον αγωγό TAP, τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη- και τα επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης των υποδομών αποθήκευσης και μεταφόρτωσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος στη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα υφυπουργό επισήμανε την ανάγκη να τονωθεί το διμερές εμπόριο με ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και πρότεινε τρόπους για να αναστραφεί η παρατηρούμενη πτώση στις εισροές Ιαπώνων τουριστών. Ο κ. Kiuchi υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας στους παραπάνω τομείς.