Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Την αρχική ικανοποίηση που εξέφρασαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης στο άκουσμα της απόφασης της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, διαδέχτηκε η κριτική για τον τρόπο που αποφασίστηκε.

Η απόφαση αυτή φέρει την «σφραγίδα» του συνταγματολόγου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και ήδη κάποιοι στην ΝΔ αντιδρούν έντονα. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε αφενός να ξαναμπεί στο κάδρο των εξελίξεων αφετέρου να επανακτήσει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν έχει σημασία ποιός πρότεινε την κίνηση αυτή , αλλά η ουσία της απόφασης.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών της ΝΔ εκτιμά ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με «φυγή προς τα εμπρός».

Η κυβέρνηση με αυτήν την κίνηση και με δεδομένο ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, στέλνει ένα σαφές μήνυμα πολιτικής σταθερότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας και αποκτά την δύναμη να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Επιπλέον η απόφαση είναι μια «ρελάνς» των κ.κ. Σαμαρά - Βενιζέλου στο διαρκές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Τώρα θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάχυ» έλεγε κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας στο newpost αναφερόμενος σε εκείνους τους βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι έχουν κατά καιρούς εγείρει διαφωνίες και είχαν επιδείξει απροθυμία να ψηφίσουν τα νομοσχέδια που έρχονταν στη Βουλή.

Και αυτό γιατί αν κάποιοι είχαν επιλέξει να κατέβουν στο «αντάρτικο» δεν θα μπορούν να το καταφέρουν αφού θα έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν το πράξουν θα κριθούν ανακόλουθοι λόγων και έργων.

Στα θετικά της απόφασης αυτής συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα προλάβει τυχόν «διαρροές», όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τον προϋπολογισμό του 2015.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν με νόημα ότι απέναντι στην πολιτική αστάθεια που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου απαντά με την πιο θεσμική διαδικασία που διαθέτει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας.

Η απόφαση αυτή έχει αντίκτυπο και στην επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφού αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης θα διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα για το επόμενο τετράμηνο και επομένως οι εταίροι μπορούν να έχουν έναν σταθερό συνομιλητή για το ζήτημα του χρέους.

Σε αυτό το επιχείρημα  στέκονται ιδιαιτέρως στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς έχουν την ευκαιρία να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και  όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού «ο Τσίπρας με την ανεύθυνη συμπεριφορά του, ζητώντας συνεχώς εκλογές ενσπείρει αμφιβολίες για την σταθερότητα της χώρας και δημιουργεί αναταράξεις εντός και εκτός Ελλάδος».

Κέρδος για την κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι με την κίνηση αυτή μπαίνουν στο περιθώριο, αν δεν σταματούν κιόλας, οι αντιπαραθέσεις υπουργών όπως οι κ.κ. Αργύρης Ντινόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η πρόσφατη σύγκρουση  του υπουργού Οικονομικών και της Χαριλάου Τρικούπη με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.