Στα βαθιά με το καλημέρα ρίχνει η κυβέρνηση την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα κληθεί την ερχόμενη εβδομάδα να αποφανθεί για το αν στηρίζει τη κυβέρνηση, με τη ψήφο εμπιστοσύνης.

Μόλις τελειώσει ο καθιερωμένος αγιασμός από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, την προσεχή Δευτέρα, ο πρωθυπουργός με γραπτή του δήλωση θα ζητήσει από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διεξάγει ειδική συνεδρίαση με αντικείμενο την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός των Οικονομικών είναι υποχρεωμένος βάσει συνταγματικής επιταγής να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου), στις σελίδες του οποίου αναμένεται να δοθεί σαφές στίγμα για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί, ότι το αρχικό κείμενο, το προσχέδιο δηλαδή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεσμεύσει τη κυβέρνηση, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές και να φέρει ένα εντελώς διαφορετικό  προϋπολογισμό για ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα με τέλη Νοέμβρη (πριν το μνημόνιο, συνηθίζονταν η ψήφιση του προϋπολογισμού να είναι η τελευταία πράξη της Βουλής, πριν από τη χειμερινή διακοπή της λειτουργίας της).

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ.1 του Συντάγματος, η κυβέρνηση, έχει δικαίωμα να ζητήσει οποτεδήποτε θελήσει την στήριξη της Βουλής ( μόνο στην αρχή της κυβερνητικής θητείας η διαδικασία είναι υποχρεωτική). Η συζήτηση της πρότασης ξεκινά δύο μέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης (την ερχόμενη Τετάρτη αν κατατεθεί τη Δευτέρα), ενώ η ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως μετά εκτός αν ζητήσει 48ωρη αναβολή η κυβέρνηση.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση εμπιστοσύνης, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρευρισκόμενων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (120 βουλευτές το ελάχιστο, σε σύνολο 239). Αυτό είναι το σημείο το οποίο πολλοί μπερδεύουν με τη πρόταση δυσπιστίας (χρησιμοποιείται από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης ή μέλλους της), που απαιτεί για να εγκριθεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση που απολαμβάνει την δεδηλωμένη, δεν μπορεί να απολέσει τη πλειοψηφία της από τη μειοψηφία της Βουλής (αριθμό βουλευτών μικρότερο από 151).

Πάντως με δεδομένο ότι η δικομματική απολαμβάνει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία στη Βουλή (154) φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να καταψηφιστεί από το Σώμα. Ωστόσο, τυπικά συνταγματικά, δημιουργείται ζήτημα που έχει να κάνει με τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι τελευταίοι, σε περίπτωση που δεν κληθούν στην διαδικασία, μειώνουν τον αριθμό της πλειοψηφίας που χρειάζεται να συγκεντρώσει η κυβέρνηση, για να περάσει την πρότασή της (μειώνει τον αριθμό των παρευρισκόμενων βουλευτών).

Σε ό,τι αφορά τα της διαδικασίας, το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζει ότι ο πρωθυπουργός με γραπτή η προφορική του δήλωση στο Σώμα, ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η ψηφοφορία είναι πάντα ονομαστική. 

Π.Τ.