Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στην Χαριλάου Τρικούπη από τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η τακτική κίνηση Βενιζέλου, που υιοθετήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς εκτιμούν ότι με ένα σμπάρο έπιασαν πολλά τρυγόνια.  

Πρώτα απ' όλα, σύμφωνα πάντα με τη δική τους ανάλυση, βοήθησαν τον πρωθυπουργό να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια και τη στασιμότητα της τελευταίας περιόδου, κατά την οποία ο ίδιος δεν είχε πάρει καμία πρωτοβουλία. Και δεν ήταν μόνο οι δημόσιες παραφωνίες και οι ενδοκυβερνητικές διενέξεις, αλλά τελευταία πληροφορούνταν ότι κάποια πρωτοκλασσάτα στελέχη είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν προσωπικές στρατηγικές σε βάρος της κυβέρνησης. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονταν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διέρρεε πως θα γίνουν εκλογές στις 9 Νοεμβρίου, δημιουργώντας ενόχληση στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου.

«Στη δεξιά γινόταν μπάχαλο» είναι η φράση στελέχους του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα αντίστοιχα δικά τους προβλήματα. «Ο Βενιζέλος με την κίνηση αυτή κατάφερε όχι μόνο να τους αιφνιδιάσει, αλλά κυρίως να φέρει στο γήπεδο την αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που πρέπει να γίνεται». Με αυτό εννοούν, όπως εξηγούν, ότι αντί  να τσακώνεται ο Μητσοτάκης με τον Ντινόπουλο ή οι δικοί τους να αμφισβητούν πότε την ηγεσία και πότε να ψάχνονται, τους «θέτουν προ των ευθυνών τους» και τους κατεβάζουν στο γήπεδο για να αντιπαρατεθούν με τον «κανονικό αντίπαλο», τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι άλλο ελπίζουν; Ότι στο μεταξύ και μέχρι το Φλεβάρη θα έχουν διορθώσει αισθητά το κλίμα. Ορκίζονται ότι δεν υπάρχουν άλλα σκληρά μέτρα για να ψηφίσουν οι βουλευτές, ότι τελείωσε το θέμα του ασφαλιστικού και των απολύσεων και ότι θα συζητάνε μόνο για θετικές μεταρρυθμίσεις. Ο προϋπολογισμός, λένε, θα περιέχει τις δόσεις και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς και για αυτό περιμένουν να αντιμετωπιστεί θετικά. Επίσης αναμένουν ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια «την προοπτική εξόδου από την ύφεση και τα μνημόνια».

Εκλογές πάντως,  δεν θέλουν με τίποτα. Το νωρίτερο τον Φλεβάρη λένε, αν δεν ψηφιστεί ο πρόεδρος. Υποτίθεται ότι αυτή είναι η συμφωνία και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Υπάρχει ωστόσο και κάτι ακόμα που έπαιξε ρόλο στην λήψη της απόφασης για ψήφο εμπιστοσύνης και αυτό είναι οι πληροφορίες ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν σκέψεις για νέα πρόταση μομφής ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Με μια τέτοια κίνηση, ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκτίμησε ότι  θα έκαιγε κάθε τέτοια πρωτοβουλία και η αντιπολίτευση θα έχανε τη δυνατότητα για πρόταση μομφής.