Σαφές άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά έκανε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Κατά τον ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι πρέπει «να εργαστούμε μαζί για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την αναδιανομή, την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη. Μιας συμφωνίας εθνικού χαρακτήρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Όπως είπε, η «κυβέρνηση της Αριστεράς και των δυνάμεων της κοινωνικής προόδου, θα είναι κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας» ενώ επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει «όχι μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αυτοδυναμία μιας πολιτικής εξόδου από την κρίση με βάση την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι του τριγώνου της αμαρτίας που συγκροτείται από το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, την τραπεζοκρατία και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και της μιντιοκρατίας».

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως η ευρεία συνεργασία και συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν σημαίνει χωρίς κριτήρια πολιτικών αρχών και αξιών, προγραμματικής αξιοπιστίας και πολιτικού ήθους. Γι' αυτό δεν χωρούν ο κ. Βενιζέλος και οι άλλοι Ηρακλείς των Μνημονίων. Σ' αυτό το πλαίσιο, όμως, είναι θετική η δική σας απόφαση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εναλλακτικής στη λιτότητα και τα μνημόνια.

Ζήτησε ταυτόχρονα «άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» και συμπλήρωσε:

«Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί πια να τους σώσει. Κανείς δεν τους ακούει - και πολύ περισσότερο, κανείς δεν τους πιστεύει. Καταλαβαίνουμε πως όποιος φοβάται την κρίση του λαού καταφεύγει στη θαλπωρή των βουλευτών του. Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση κοινωνικής καταστροφής πλησιάζει στον αριθμό μηδέν».

«Γι' αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει δήθεν "ηρωική έξοδος"», είπε ο κ. Βίτσας και επεσήμανε πως υπάρχει μόνον η νυχτερινή απόδραση».

Συνεχίζοντας, και αναφερόμενος στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και την προεδρία της Δημοκρατίας διερωτήθηκε:

«Πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν βουλευτές - και μάλιστα που δεν ανήκουν στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης - οι οποίοι, είτε σε λίγες μέρες, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, είτε λίγο αργότερα, στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν με την ψήφο τους λευκή επιταγή στον κύριο Σαμαρά για να συνεχίσει μια παράλογη, αναποτελεσματική και απάνθρωπη πολιτική, που έχει ήδη σπρώξει στο όριο της φτώχειας πάνω το μισό πληθυσμό της χώρας; Υπάρχουν, αλήθεια, βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο που πιστεύουν ότι το Μνημόνιο πέτυχε και ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος, τώρα που ακόμα και η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη το αμφισβητεί; Κι αν υπάρχουν, δεν υπάρχουν πολίτες που να τους εκπροσωπούν».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «ο ίδιος ο λαός δεν θα επιτρέψει να κατασκευαστούν 180 σωσίβια στη λιτότητα και στην ακροδεξιά ομάδα φίλων του κυρίου Σαμαρά που κυβερνά τη χώρα».