current views are: 1

2 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση20:22

«Κλείδωσαν» τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού – Πιέσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2015 «κλείδωσαν» κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ στη συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση συζήτηση έγινε για τις διαβουλεύσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Δημοσίευση 20:22’
αρθρο-newpost

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2015 «κλείδωσαν» κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ στη συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση συζήτηση έγινε για τις διαβουλεύσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2015 «κλείδωσαν» κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ στη συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση συζήτηση έγινε για τις διαβουλεύσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, με το υπουργείο να διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με τον κ. Χαρδούβελη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «κλείδωσαν» τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Όπως επεσήμανε βασικό στέλεχος του υπουργείου, ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ παραμένει. Ταυτόχρονα η ίδια πηγή ανέφερε πως οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται στον προσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα

Στις 21:00 ο κ. Χαρδούβελης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ακολούθησε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

«Καμία μείωση στις συντάξεις» διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας

Στη συνάντηση με τον κ. Βρούτση επί τάπητος τέθηκε το σύνολο των εργασιακών θεμάτων, όπως είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας και του συνδικαλιστικού νόμου.

Στέλεχος του υπουργείου επεσήμανε πως η ελληνική πλευρά έθεσε κατά τη συνάντηση τις θέσεις της όπως διαμορφώθηκαν από το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), μετά τη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας στη Γενεύη. 

Εκτίμησε ότι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις που έγιναν εκεί ήταν καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για το θέμα της ανταπεργίας, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις χαρακτήρισε επαρκές το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η ευθύνη έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι συζήτηση για τα εργασιακά θα συνεχιστεί στο αυριανό ραντεβού που είναι προγραμματισμένο για τις 18:00. 

Σχετικά με το ασφαλιστικό, το ίδιο στέλεχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί υπόψη της τρόικας τα σενάρια που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΚΕΠΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είπε, επίσης, ότι έως το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ συνέχισε λέγοντας πως έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν ελεγχθεί 393 ετήσιες χρήσεις 93 ασφαλιστικών φορέων, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων.

Εξήγγειλε, τέλος, ότι σύντομα πρόκειται να κατατεθεί διάταξη με την οποία επανέρχονται στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αρμοδιότητες που είχαν αφαιρεθεί με προηγούμενο νόμο.


σχετικα αρθρα