current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση04:08

Ψήνεται προεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

Το πρώτο βήμα για μια προεκλογική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ έγινε χθες μετά και την επίσημη θέση  του Φώτη Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει οποιασδήποτε πρόταση καταθέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι  για την Προεδρική εκλογή  και την τοποθέτηση   του για την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 04:08’
αρθρο-newpost

Το πρώτο βήμα για μια προεκλογική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ έγινε χθες μετά και την επίσημη θέση  του Φώτη Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει οποιασδήποτε πρόταση καταθέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι  για την Προεδρική εκλογή  και την τοποθέτηση   του για την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Το πρώτο βήμα για μια προεκλογική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ έγινε χθες μετά και την επίσημη θέση  του Φώτη Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει οποιασδήποτε πρόταση καταθέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι  για την Προεδρική εκλογή και την τοποθέτηση του για την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. 

Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο συνέδριο του κόμματος του ικανοποίησαν ιδιαίτερα τα στελέχη της Κουμουνδούρου αφού πλέον και με τον πιο επίσημο τρόπο ξεκινάει η επαναπροσέγγιση των δυο κομμάτων

Η λογική που ανέπτυξε μάλιστα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τις συνεργασίες υπογραμμίζοντας «πως το ζητούμενο είναι μια ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος «βρίσκει απόλυτα σύμφωνα  τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεδομένου ότι και στην δική τους λογική δεν είναι η αφομοίωση ενός άλλου κόμματος το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά η προεκλογική συμπόρευση μέσα από ένα σχήμα που θα  προβλέπει το Σύνταγμα. 

Και αυτό γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν την δημιουργία μιας ακόμα συνιστώσας μέσα στο κόμμα τους αλλά έναν νέο πολιτικό σχηματισμό που θα συμπεριλαμβάνει όλους όσους θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους  και έχουν συν αντίληψη σε πολλά θέματα. 

Φυσικά το φλερτ ανάμεσα στα δυο κόμματα είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό όταν στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Γ. Πανούσης και η κυρία Μαρία Ραγκούση είχαν εκφράσει ξεκάθαρα την  επιθυμία το κόμμα τους να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που αρκετά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς τα οποία διαφωνούσαν με αυτή την επιλογή –που φάνταζε ως μοιραία- αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη

Δίνοντας μάλιστα το περίγραμμα πάνω στο οποίο μπορούν να συνεργαστούν τα δυο κόμματα ο Φώτης Κουβέλης είπε «Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια». 

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας που παρέστη στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε θετική την πρόταση Κουβέλη για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και  ζήτησε άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία λέγοντας «στη δημοκρατία, ιδίως όταν η δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και το λαό είναι διαπιστωμένη ακόμα και από συντηρητικούς διεθνείς παράγοντες, τη μόνη ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός 

Ο Δ. Βίτσας υπενθύμισε  ακόμα ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασίες διαμόρφωσης μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για την προοδευτική αλλαγή στην πατρίδα μας. «Ευρεία, όμως», τόνισε, «δεν σημαίνει χωρίς κριτήρια πολιτικών αρχών και αξιών, προγραμματικής αξιοπιστίας και πολιτικού ήθους». «Γι’ αυτό», ανέφερε ο Δ. Βίτσας, «δεν χωρούν ο κ. Βενιζέλος και οι άλλοι Ηρακλείς των Μνημονίων». 


σχετικα αρθρα